Smil – den positive avis
En netavis for handicappede – lavet af handicappede. Det er overskriften for Smil Internet Avis. Men det er også et værkstedstilbud i Aarhus for mennesker med medieinteresse
Af Arne Ditlevsen
Det hele startede i 2008 ved lidt af en tilfældighed. Socialpædagog Frank Torkos var på besøg hjemme hos Jacob Aakjær Bang. Da han så Jacobs avancerede computer og spurgte ind til, hvad Jacob gik og lavede med den, fik han at vide, at Jacob havde lavet en hjemmeside, hvor der både var billeder, videoer og meget andet.
- Jeg blev lidt paf, da jeg så det. For mig var det ret avanceret. Han introducerede mig til sin hjemmeside, og så kom vi til at tale om, at det kunne være fedt, hvis han kunne nå ud til en bredere befolkning.
Det førte til, at Jacob, hans gode ven Thomas Øm og Frank gik i gang med at lave en projektbeskrivelse af et nyhedssite, der havde som mål at nå ud til udviklingshæmmede i Aarhus Kommune. Heri forklarede Jacob og Thomas med egne ord, hvad de ville med hjemmesiden, og hvad målgruppen kunne få ud af den.
Web og it var ifølge Frank Torkos et område, som de beskyttede værksteder dengang ikke beskæftigede sig ret meget med – det var lidt et glemt område. Men med projektbeskrivelsen lagde de tre op til, at der nu skulle laves et nyt beskæftigelsestilbud til mennesker med udviklingshæmning i Aarhus med det som omdrejningspunkt. Projektbeskrivelsen blev afleveret til Aarhus Kommune, som sagde ”god ide, gå videre med det”. Det var startskuddet til smilinternetavis.dk, der nu har eksisteret i otte år og i øvrigt var nomineret til handicapprisen i Aarhus Kommune i 2014.
Så kører vi
Smil Internet Avis blev officielt indviet den 1. november 2008. Til indvielsen var der blandt andet besøg af et lokalt byrådsmedlem fra Socialdemokraterne og dansktop duoen Kisser & Søren, som underholdt.
Fokus har hele tiden været og er fortsat at lave positive historier til mennesker med udviklingshæmning. Kendte i massevis er blevet interviewet, for eksempel Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, Jette Torp, Infernal og Michelle Birkballe. Sport er også et vigtigt område. Og så fortæller avisen også historier fra hverdagen fra bosteder og andet.
Initiativtager og chefredaktør Jacob Aakjær Bang siger om avisen:
- Vores netavis er i den pæne ende. Vi stiller gode spørgsmål i en sober tone. Vi går meget op i kultur – skriver og fortæller om begivenheder i Aarhus. Men vi gør det på vores egen måde, så andre handicappede kan forså det på deres niveau. For eksempel har vi regler for, hvor langt man må skrive. Men et par linjer må der godt stå.
Ofte er indslag på smilinternetavis.dk dog små videofilm. Det gør det nemt for mennesker, som måske ikke er så læsestærke, at forstå dem.
- Folk er glade for avisen. De kan godt lide vores interviews, fortæller Jacob Aakjær Bang.
Ind til nu har der ifølge Smil Internet Avis’ tæller været godt 34.000 klik på avisens historier, siden den blev oprettet i 2008.
De beskyttede værksteder har stadig en rolle at spille
Frank Torkos har været med som bagstopper siden opstarten i 2008. Af uddannelse er han socialpædagog, men på Smil Internet Avis’ hjemmeside står han også omtalt som koordinator og sponsorkonsulent.
- Borgerne, der arbejder her, indstilles jo som til et beskyttet værksted. Jeg støtter op om dem. Og så hjælper jeg også med at skaffe midler. I starten prøvede vi at få finansiering gennem sponsorer. Det var et stort arbejde med et lille resultat. Så det kunne ikke betale sig. Nu søger vi specifikke fonde om støtte til bestemte formål. For eksempel har vi fået støtte af Spiesfonden til køb af en computer.
Frank har også et bud på, hvad det er, der gør Smil internet Avis til noget specielt:
- Det er et brugerprojekt, ikke et pædagogstyret. Det betyder, at ejerskabet er større. Og det gør altså noget ved ånden og glæden over at være en del af det. Men jeg er der selvfølgelig, hvis der er konflikter, eller nogen bare har brug for pædagogisk støtte.
Knopskydninger
Smil Internet Avis har ud over de ugentlige udsendelser også sat sit præg på hele it-tilgængeligheden i Aarhus. For i 2013 stod avisen bag en spørgeundersøgelse til alle udviklingshæmmede, der bor i Aarhus Kommune. 243 borgere deltog i undersøgelsen, hvor spørgsmålene blandt andet gik på, om borgeren havde en computer, om de vidste noget om nemID, hvor man kunne finde skatteoplysninger etc.
Den undersøgelse har nu ført til, at der er oprettet to it-klubber i Aarhus, hvor udviklingshæmmede og andre kan få hjælp og vejledning til it-relaterede ting som redigering af billeder, brug af facebook, mail, e-boks og meget mere. Tidligere på året hjalp man desuden et værksted i Odense med at etablere en it-cafe her.
Nye planer rumsterer allerede. Jacob Aarkjær Bang fortæller her om en af dem:
- Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik mulighed for at vise små film, som borgeren selv lavede fra sit bosted. Hvordan er det at bo her? Ting man ikke får oplyst, når man ser på kommunens beskrivelse af stedet.
Så der er masser at se til for Jacob og de fem andre medarbejdere på landets måske eneste webavis for mennesker med udviklingshæmning.
Læs mere
LEV 8 december 2015