Fra udviklingshæmning til udviklingshandicap
Baronen: Hvad fanden skal vi kaldes?Thure Lindhardt: Ja, hvad vil I gerne kaldes?Baronen: Bare vores navneThure Lindhardt [overrasket latter]: Ved du hvad, det kan jeg simpelthen godt forstå!
Kommentar af Anni Sørensen, LEVs landsformand
Denne ordveksling mellem skuespilleren Thure Lindhardt og TV Glad-værten Baronen (alias Thomas Novotny), udstiller på munter vis de udfordringer, som vi har med at sætte gruppe-mærkater på mennesker. Vi er alle individer med navne, og når vi anvender samlebetegnelser for grupper af mennesker, er der altid en indbygget risiko for nedværdigende stigmatisering. Omvendt har vi i en konkret politisk og samfundsmæssig sammenhæng brug for betegnelser, der kan beskrive, hvem vi taler om. Udfordringen for en forening som LEV er dels at finde målgruppebetegnelser, som stempler mindst muligt, dels at holde fast i, at disse betegnelser kun beskriver et specifikt kendetegn ved et menneske – ikke hele mennesket.
Denne udfordring forsvinder næppe nogensinde helt. Betegnelsen for LEVs målgruppe er igennem årene blevet ændret en hel del gange. Se blot den udvikling, vi har illustreret i oversigten på side 22.
Vi har i en del år sagt ’mennesker med udviklingshæmning’ – en betegnelse, som gradvist erstattede ’udviklingshæmmede’. Målet med denne bevægelse var at undslippe den latente stigmatisering og stempling, som har forfulgt LEVs målgruppe i hele det tyvende århundrede – og før. En stempling, hvor mennesker ofte er blevet reduceret til blot at være deres diagnose.
Med betegnelsen ’udviklingshæmmede’ kan man således sige, at et enkelt kendetegn ved en person eller en gruppe bliver dominerende. Måske er det et signifikant og tydeligt kendetegn, men problemet er, at et diagnose- fokus ofte sker på bekostning af det fælles og almene, nemlig at vi alle er mennesker. Ved i stedet at tale om ’mennesker med udviklingshæmning’ var signalet netop, at vi ville se mennesket før handicappet.
Nu har LEVs Hovedbestyrelse besluttet, at vi skal tage endnu et skridt bort fra diagnose-kategoriseringen. Frem for ’mennesker med udviklingshæmning’ vil vi fremadrettet betegne LEVs målgruppe ’mennesker med udviklingshandicap’. Det er der flere overvejelser bag.
Som led i vores igangværende fornyelse som organisation gennemførte LEV tidligere på året en undersøgelse blandt medlemmer, interessenter samt blandt pårørende, der ikke er medlemmer af LEV. I undersøgelsen blev respondenterne spurgt, hvilken betegnelse de foretrak at bruge om målgruppen – og her var ’mennesker med udviklingshandicap’ en af de foretrukne muligheder. En del fremhævede i den forbindelse, at ’udviklingshæmning’ har en negativ og nedsættende klang i modsætning til ’udviklingshandicap’.
Dette resultat har spillet en rolle i Hovedbestyrelsens overvejelser. Men det handler også om selve begrebet ’handicap’. Ved at tale om ’mennesker med handicap’ henviser vi nemlig til et mere dynamisk begreb, der beskriver forholdet mellem en funktionsnedsættelse på den ene side og indretningen af det omgivende samfund på den anden side. Handicapbegrebet understreger, at samfundets indretning i bred forstand har stor betydning for, hvor handicappet et menneske er i forhold til forskellige aspekter af dets tilværelse. Tænk blot på, hvordan den omfattende digitalisering, som det danske samfund aktuelt gennemgår, ligefrem er med til at gøre en masse mennesker med kognitive funktionsnedsættelser ’mere handicappede’.
Handicapbetegnelsen er også med til at knytte os endnu mere sammen med den øvrige handicapbevægelse – og jeg tror, at vi over tid kommer til at stå skarpere i samfundsdebatten og i forhold til de alliancer, LEV indgår i nu og fremover. Vores venner i ULF har også netop besluttet, at de fremover vil anvende ’udviklingshandicap’ frem for 'udviklingshæmning'. Og i paraidrætten har udviklingshandicap i nogen tid været den foretrukne betegnelse. Det er klart, at ’mennesker med udviklingshandicap’ ikke vil feje ’udviklingshæmning’ af banen fra den ene dag til den anden. Masser af institutioner, bosteder, kommunale initiativer og projekter overalt i landet anvender stadig mennesker med udviklingshæmning – og i en periode vil forskellige betegnelser eksistere side om side.
Og når alt kommer til alt – i mange tilfælde er det nemmeste jo også at blive kaldt ved vores navne.
Kommentaren blev bragt i LEV Bladet nr. 8 2019
Læs mere
Læs hele bladet her
Fra ’idiot’ til ’menneske med udviklingshandicap’