Spring navigationen over og gå direkte til indhold

APP skal skabe smukke venskaber online

Med udgangspunkt i brugernes interesser skaber Vi er venner et fundament for at indgå i nye relationer på tværs af handicap, skrive- og læsevanskeligheder samt mobilitet.

NYHED

Af Martin Hungeberg, freelancejournalist 

På væggene i mødelokalet hos folkene bag Vi er venner hænger der miniatureprofilbilleder af deres brugere. Venskabsappens tilslutning og downloads er støt stigende, og der satses på, at brugerne snart pryder hver en centimeter af de hvide vægge.

- De hænger der, fordi vi er stolte over vores brugere, og fordi vi ved, at det gør en forskel for dem, at de bruger vores app, begynder Signe Næssing, som står bag appen.

- Personligt giver det også mening for os at arbejde med det her. Det er hjerteblod, men vi er samtidig en virksomhed, som skal tjene penge, og derfor har vi lavet appen som en abonnementsordning, supplerer Laila Rosenberg Ardal, som har været ansat i den lille virksomhed i et halvt år.

Både Signe og Laila har arbejdet med og arrangeret danse- og bevægelsescamps for mennesker med udviklingshandicap. Det var her, at der opstod en undren:

- Generelt synes vi, at det ikke altid er den rigtige måde, man møder mennesker med udviklingshandicap på. Mange taler om, at vi skal inkludere målgruppen i vores verden, men hvad hvis vi i stedet vender tankegangen om og fokuserer på, hvad der fungerer bedst for dem? Vi oplevede også, at mange havde et virkelig begrænset netværk, og da vi så en undersøgelse fra Socialpædagogen fra 2017, der blandt andet viste, at hver ottende beboer på landets bosteder ikke har én eneste ven, satte det tingene i gang. Det er simpelthen ikke godt nok, lyder det fra Signe Næssing.

Matchet efter interesser
Det var begyndelsen til arbejdet på en app, som kan danne grobund for nye venskaber på tværs af handicap med udgangspunktet i et medie, som er skræddersyet til målgruppen. Der var derfor brug for ekspertviden, og det har KLAPjobber Lotte Terp Hansen.

- Jeg kan jo afprøve appen og funktionerne og fortælle, om jeg tænker, at det er godt. Jeg bruger også appen selv og fortæller tit mine venner, at de bare skal komme i gang, siger Lotte Terp Hansen.

- Lotte yder også support til brugerne, og så er hun en form for rollemodel for målgruppen. Det er vigtigt for os, at hun er en del af holdet. Når Laila og jeg får nogle kreative idéer, så præsenterer vi dem for Lotte, og så ser vi, hvordan hun reagerer på det, og om vores idé måske var lige lovlig kreativ og skal kasseres igen, tilføjer stifter Signe Næssing.

Appen er bygget op om ikoner, som hver især repræsenterer en interesse. Hver bruger skal udvælge fem interesseikoner, som så følger dem på deres profil og giver dem mulighed for at finde og blive matchet med andre med samme præferencer.

- For udviklingshandicappede, og for alle andre mennesker, betyder interesser rigtig meget for ens identitet. En fælles hobby eller passion er altid en god begyndelse for en relation. Det er ikke noget federe end at kunne dele oplevelser med andre, som interesserer sig for det samme. Det vil vi gerne give alle mulighed for, fortæller Signe Næssing.

Globale ambitioner
Selve kommunikationen i appen foregår via billeder og lyd- og videobeskeder, og det er der en særlig grund til.

- Det skal ikke være en begrænsning eller en stopklods, at man ikke kan læse og skrive. Det er en bred målgruppe, vi henvender os til, og fælles for mange af dem er, at de ikke får meget ud af at være på facebook eller andre sociale medier, fordi de kan virke fuldstændig uoverskuelige og lidt som ’Det Vilde Vesten’ indimellem. Jeg er ret sikker på, at facebook ikke er det nemmeste sted at skabe holdbare relationer. Med Vi er venner skaber vi en let tilgængelig platform for kommunikation med gode muligheder for at finde nye venner. Det er samtidig et trygt sted, hvor man ikke pludselig støder ind i ubehagelige overraskelser, fortæller Signe Næssing, der sammen med resten af teamet holder skarpt øje med, at sikkerheden konstant er i top på appen.

Det skal heller ikke være en hæmsko, hvis man ikke fysisk har mulighed for at møde potentielle venner.

- Der foregår mange gode ting på beskyttede værksteder, ude på bostederne og i institutionerne, men det har i mange tilfælde også karakter af lukkede fællesskaber. At finde nye venner er derfor ingen nem sag, når man har en helt særlig passion, man gerne vil dele med andre, og samtidig begrænsede muligheder for at flytte sig geografisk, lyder det fra kvinden bag venskabsappen.

Vi er venner har kun været online og tilgængelig for download i to måneder, men med 300 brugere har venskabsappen fået en god start og mange positive tilkendegivelser. Ambitionerne rækker derfor langt:

- Appen skal ud over landets grænser, så vi har i støbeskeen, at vi vil udvikle en engelsksproget version og bevæge os over Atlanten til USA. Men lige nu har vi mest fokus på alle de brugere, vi får herhjemme og på at gøre appen så relevant som overhovedet mulig for dem. For vi har en grundlæggende tese om, at man sagtens kan skabe de smukkeste venskaber online, slutter Signe Næssing.

 

BOKS: Tilmeld dig på:

viervenner.dk/
eller søg efter Vi er venner, der hvor du henter dine apps.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 6 2019

Læs mere
App giver krydderi på Thomas’ hverdag
Læs hele bladet her

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.