Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Mennesker med udviklingshandicap lever 20 år kortere

Derfor skal der være sundhedstjek for disse mennesker, og selv om Regionerne og PLO i juni 2021 har lavet en aftale om at forebygge sundhedsulighed i samfundet, hvor det økonomiske grundlag er sikret for et sådant sundhedstjek for borgere på bosteder, ser det ikke ud til at Odense Kommune i deres praksis entydigt bakker op

Debatindlæg bragt i Fyns Stiftstidende, 6. marts 2023

Foreningen Lev – livet med udviklingshandicap har været særlig optaget af, hvordan denne aftale bliver implementeret på landsplan, og Lev Odense har derfor selvfølgelig været optaget af den praksis, der er i Odense Kommune.   

Vi har derfor kontaktet rådmanden for Ældre- og handicapforvaltningen for at høre om kommunens retningslinjer, og vi har forespurgt pårørenderådene på en række bosteder om, hvordan sundhedstjekket udføres.

Rådmanden pointerer godt nok, at kommunen har det praktiske ansvar for sundhedstjekket, men de retningslinjer, som svaret indeholder, rejser en række arbejdsmæssige udfordringer, der gør at det i praksis stort set bliver umuligt at gennemføre sundhedstjekket. Det er ikke tydeligt, om sundhedstjekket skal foregå på bostederne eller hos lægen. Hvis det sidste er tilfældet, bliver det en udfordring på bostederne at afse det fornødne personale. Borgene skal jo have ledsagelse. Efter kommunen bør sundhedstjekket ske i forbindelse med borgernes fødselsdag, og selv om der i aftalen er afsat midler til lægens transport, bliver det nok vanskeligt for de fleste læger at afse den fornødne tid til så mange individuelle sundhedstjek. Endelig tales der om at sundhedstjekket skal være årligt, men aftalen beskriver at det som udgangspunkt kun skal finde sted hvert andet år. Et årligt sundhedstjek vil alt andet lige belaste bostederne yderligere.

Mere interessante er svarene fra pårørenderådene. Kun et pårørenderåd har svaret, at der er lavet konkrete aftaler for sundhedstjekket. To pårørenderåd har ikke reageret. Måske har de ikke fået en tilbagemelding af bostedets ledelse?  De to sidste og faktisk også største af bostedener giver helt klart udtryk for, at bostederne ikke har gennemført sundhedstjek, og at de reelt set ikke ved, hvad det indebærer. Det ene bosted henviser til at de vil rette sig efter forvaltningens udspil, som lige beskrevet kun kan gennemføres med store pædagogiske og arbejdsmæssige konsekvenser. Det andet bosted skriver meget overraskende, at det er lægen, der afgør om der skal foretages et sundhedstjek. Gad vide hvor ledelsen har det fra? Lige gyldigt hvordan man vender og drejer dette udsagn, er det et udtryk for, at borgerne på bostedet betragtes som andenrangsborgerne. Hvis du eller jeg ønsker et sundhedstjek er det jo ikke lægen, der afgør om vi kan få det.

Jeg vil opfordre Odense Kommune til at tage sundhedstjekket alvorligt. Vi har her at gøre med mennesker, der er fuldstændig afhængige af, at de myndigheder, der er sat til at forvalte velfærdssamfundet, lever op til deres ansvar.

Jon Jensen, formand Lev Odense

Følg Lev Odense på Facebook

Bliv medlem af Lev Odenses gruppe på Facebook og følg med i kredsens arbejde