Så løb vores sundhedskonference af stablen den 2. maj
Små 50 mennesker havde tilmeldt konferencen, som over 6 timer belyste en række sundhedsmæssige forhold for mennesker med udviklingshandicap.
Vi ved jo at mennesker med viklingshandicap lever 20 år kortere end andre og værst af alt viser det sig nu, at de dør af sygdomme, som hvis de havde samme adgang til sundhedsvæsnet, ikke ville have medført dødsfald. Det ser altså ud til at mennesker med udviklingshandicap ikke har den samme adgang til sundhedssystemet som andre mennesker har. Det er dybt problematisk.
Oplæggene handlede om, hvilke muligheder der er for at ændre denne ulykkelige situation.
Næstformand for ULF Jette Tastesen lagde ud med en personlig beretning om hendes møde med sundhedsvæsnet, hvor hun havde mødt en forstående læge og sammen med sin familie og venner havde ændret sine kostvaner og gennem målrettet fitnesstræning nu oplevede et bedre og mere positivt liv. Efterfølgende redegjorde NGO-organisationen ”Social sundhed” for på hvilken måde de støtter den enkelte borger i kontakten til sundhedsvæsnet.
Efter dette oplæg blev der givet en række bud på, hvordan kommunale indsatser gennem etableringen af hjemlighed og trivsel på bosteder kan skabe bedre forudsætninger for et sundere liv. Efter frokost kom så to oplæg om på hvilken måde idrætten kan bidrage til et sundere liv. Først redegjorde Parasport Danmark for idrætscertificering og Idrætsambassadøruddannelsen på bosteder og dernæst fik vi belyst hvordan man i Frederikssund Kommune havde arbejdet med brobygning mellem bosteder og idrætsliv.
Som afslutning på dagen havde vi bedt rådmand for Ældre- og handicapudvalget Brian Dybro og næstformand i Sundhedsudvalget Anne Skau Styrishave samt handicapchef Hasse Jacobsen og sundhedschef Charlotte Bøll Larsen om at reflektere over dagens oplæg i forhold til Odense Kommune.
Jon Boje Jensen, formand Lev Odense – livet med udviklingshandicap