Høringssvar: Forringelse af socialtilsynet vil ramme mennesker med handicap
Lev har i dag sendt høringssvar om den påtænkte nedlæggelse af Socialstyrelsens såkaldte auditfunktion i forhold til de fem socialtilsyn. Lev er kritisk over for nedlæggelsen, som skal ses i sammenhæng med de andre forringelser af socialtilsynet, som regeringen påtænker.
Forslaget om at nedlægge auditfunktionen på tværs af socialtilsynene handler kun om én ting, nemlig at finde administrative besparelser i staten. Det fremgår klart af udkastet til lovforslag, som udelukkende bruger det som begrundelse for forslaget.
Denne begrundelse forholder Lev sig skeptisk til i høringssvaret, idet nedlæggelsen og de øvrige forringelser risikerer at få betydelige negative konsekvenser for mennesker med udviklingshandicap. Lev skriver blandt andet i høringssvaret:
”I samspil med de øvrige planlagte forringelser af selve Socialtilsynet (jf. ovennævnte aftalekompleks) risikerer denne gruppe sårbare og forsvarsløse mennesker at komme til at betale en meget høj pris for realiseringen af et generelt politisk prestigeprojekt om afbureaukratisering og administrative besparelser”
Lev lægger i høringssvaret stor vægt på, at nedlæggelsen af auditfunktionen ikke blot kan ses som en isoleret administrativ ændring. Ændringerne vil kunne få væsentlige negative konsekvenser for mennesker, som har behov for beskyttelse:
”Vi forudser, at lavere kvalitet i tilsynet – som følge af manglende tværgående læring, tilsyn og kommunal opfølgning (jf. bortfald af auditfunktionen) samt flere af de øvrige påtænkte ændringer – vil øge risikoen for overgreb, unødvendig magtanvendelse, nedværdigende behandling og andre rettighedskrænkelser for denne gruppe borgere.”
Lev finder det kritisabelt, at regeringen på denne måde tilsidesætter involveringen af ”Sammen om handicap”, og det sender et magtfuldkomment signal, hvor inddragelse af væsentlig viden og indsigt kun finder sted, når det er strategisk belejligt i den politiske proces.
Uddrag fra Levs høringssvar
Mangelfuld inddragelse
Endelig påpeger Lev i høringssvaret, at regeringen helt har undladt at inddrage relevante perspektiver og viden, inden udarbejdelsen af lovforslaget. Ikke mindst i regi af regeringens eget nedsatte dialogforum, ”Sammen om handicap”. Den manglende involvering gør sig både gældende i forhold til auditfunktionen og i forhold til de øvrige ændringer af socialtilsynet, som regeringen er på vej med:
”Lev finder det kritisabelt, at regeringen på denne måde tilsidesætter involveringen af ”Sammen om handicap”, og det sender et magtfuldkomment signal, hvor inddragelse af væsentlig viden og indsigt kun finder sted, når det er strategisk belejligt i den politiske proces.
Vi gør desuden opmærksom på, at mangelfuld inddragelse af mennesker med handicap og deres repræsentanter, er et centralt element i den kritik, som Danmark netop har modtaget fra FN’s Handicapkomite. ”