Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Fællesskab, stjernestøv og fodbold

FC Bøgeskov samler hver mandag fodboldspillere, der på mange måder er forskellige. Nogle spiller i angreb, nogle i mål. Nogle har spillet mange gange, andre ikke. Nogle har et handicap, andre ikke. Men det gør ikke noget, for sammen er de et Unified-hold, hvor fællesskab og fodbold er samlingspunktet.  

MAGASINARTIKEL

Af Emil Staulund Larsen, freelancejournalist

Johnny Moosdorf tager et enkelt træk op i banen. Han kigger op, spiller den ud til højre, hvor Martin Krogh Sørensen står fri på kanten. Det summer sagte på lægterne, da bolden bliver spillet fladt ind i midten. Her ender bolden for fødderne af Poul Henning Månsson. Han lægger bolden til rette og sparker til den med en hård tå. Målmanden kan ikke gøre meget andet end at hente bolden i nettet kort efter. Poul Henning Månsson stikker armene i vejret med et råb, mens hans holdkammerater klapper og jubler.

Det er mandag aften, og FC Bøgeskov er mødt til årets første træning på klubanlægget i Aarhus-forstanden Viby. Selvom der står forår i kalenderen, er vejret køligt. Der er dog masser af varme mellem spillerne, der igen mødes efter vinterpausen. Sonja Fugl går hen og giver Johnny Moosdorf et kram, inden træningen begynder.

- Jeg har også savnet dig, Sonja, siger Johnny med et overrasket grin, da Sonja lægger sine arme om ham.

Splinternye støvler bliver hevet op af taskerne, vist frem for de andre, diskuteret og snøret. FC Bøgeskov er klar til træning. Efter et par øvelser med bold og driblinger er holdet frisk på at spille kamp. Det er det sjoveste, siger de. Og med masser af mål i støvlerne, store redninger og friske driblinger på lige fod med smil, latter og highfives, er underholdningen sikret både på og udenfor grønsværen.

Samlet om Unified
Ude på sidelinjen sidder Mette Moosdorf, formand for FC Bøgeskov, og kigger med. Hendes mand har netop brændt en chance på banen, og han griner højlydt over målmand Dennis Depenaus seneste redning. Et par af de andre på holdet prikker venskabeligt til ham. Holdet er et såkaldt Unified-hold, hvor både spillere med og uden udviklingshæmning spiller sammen. Mette Moosdorf er glad for, at klubben kan give alle spillerne denne mulighed.

- Det er et meget glad og givende hold, fortæller Mette.

Holdet blev startet i maj sidste år og har siden trænet hver mandag i løbet af sæsonen.

- Da vi fik fremsat idéen om holdet, var vi slet ikke i tvivl. At kunne være med til at gøre en forskel gør utrolig meget for os som klub, fortæller Mette.

På Unified-holdet træner og spiller alle på lige fod, om de har et handicap eller ej. Det tog dog lang tid, inden forslaget endte foran Mette Moosdorf. Det er Nanna Sejr Skovsgaard, der er kvinden bag initiativet.

- Jeg har haft kontakt til mange af spillerne tidligere gennem indsatsen ’Glæden’ i Aarhus. Flere af dem havde givet udtryk for, at de netop gerne ville spille fodbold, så det begyndte vi at arbejde for, fortæller Nanna Sejr Skovsgaard.

Efter godt to år lykkedes det at få stablet holdet på benene med hjælp fra DBU, og FC Bøgeskovs Unified-hold kunne invitere til fodboldtræning for første gang i maj sidste år.

- Vi fik at vide, at vi skulle være glade, hvis der bare var tre, der dukkede op, husker Nanna Sejr Skovsgaard.

Fodboldglæden samlede dog mange flere. Hele 14 spillere, partnere (spillere uden handicap) og frivillige dukkede op til første træning – og næsten alle spiller fortsat for holdet i dag.

Prisvindende og med bid
Der er vandpause i kampen, sved i håret og for lidt luft i lungerne. Det er hårdt at komme i gang igen efter vinterpausen. Der er dog stadig luft nok til, at snakken går derudaf.

”Så du Tobias Sanas mål?”
”Det bliver spændende mod Silkeborg.”
”Selv når vi vinder, er det lidt sløset.”

Det er om ’De Hviie’, snakken primært handler. Byens hold, AGF, der efter en hård sæson er ved at have vind i sejlene igen. Mens fyrene taler om weekendens fodbold, fortæller Sonja Fugl om weekendens dans. Der er plads til at alle kan være med. Ikke bare mellem de frivillige partner-spillere, men også mellem de spillere, der har et kromosom mere end de andre. Alle giver plads til hinanden.

- Det var slet ikke meningen, at jeg skulle være med, fortæller Johnny Moosdorf, der måtte hjælpe til, da en træner havde meldt sig syg ved en træning sidste år. Han har ikke kunne slippe holdet siden da. Det samme gælder Martin Krogh Sørensen, der har byttet vagter for at kunne være med til træning.

- Man bliver bidt af det, råber han, imens han løber tilbage på banen.

Og det er ikke kun spillerne, der er begejstret for projektet. Sidste år vandt FC Bøgeskov Aarhus Kommunes Handicappris.

”FC Bøgeskov har på kort tid etableret et levedygtigt fodboldhold, hvor udviklingshæmmede og ikke udviklingshæmmede spiller på samme hold. Klubben har ikke tidligere haft erfaringer med målgruppen, men har i kraft af deres åbenhed og store engagement skabt et inkluderende og rummeligt fodboldmiljø, hvor engagement, motion og holdånd er centrale værdier,” udtalte borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse for prisen.

Modstandere og medspillere søges
Efter kampen, hvis målscore er svær at tælle på to hænder, puster alle velfortjent ud. Kampens topscorer blev Poul Henning Månsson – i tæt opløb med Michael Pedersen, der ikke var bange for at skulle forsøge sig fra distancen.

Efter kampen fortæller Poul Henning en smule om ambitionerne for sæsonen, som han tror bliver en stor én af slagsen.

- Jeg vil score 100 mål, fortæller den selverklærede angriber for holdet selvsikkert.

Han håber, at de kan få lov til at spille flere kampe i den kommende sæson - og gerne mod andre hold. Sidste år spillede FC Bøgeskov mod et andet Unified-hold fra Viborg. Kampen endte 5-4 til Viborg, som var ”meget gode”.

Også Mette Moosdorf håber, at der kan komme flere klubber til, og de står klar med åbne arme for både modstandere og medspillere.

- Vi har søgt frivillige til at spille med på holdet, men der er desværre ikke kommet nogen henvendelser. Ved ikke om tanken om at starte som frivillig er skræmmende… at man binder sig til noget og ikke kan komme ud af det igen. Vi lægger meget vægt på, at det er frivilligt. Derfor har klubben valgt, at frivillige partnere ikke skal betale kontingent, da de hjælper både klubben og spillerne, fortæller hun.

Og med spillernes interne jokes, ærgerrighed på banen og kram efter kampen, ser det ud til, at det er det hele værd. Nu mangler der kun én ting.

- Vi vil gerne have nogle naboklubber. Nogle at spille kamp med, for det er dét, de mangler, fortæller Mette Moosdorf.

- Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i at få et Unified-hold, opfordrer hun.

Spillerne stimler sammen til et holdbillede. De har endnu ikke fået deres kampråb, men fællesskabet er allerede skabt. På banen er de alle på samme hold.

 

BOKS

Fakta om Unified

I Unified Fodbold spiller mennesker med udviklingshandicap sammen med fodboldspillere uden handicap (kaldet partnere). Fodbolden skaber nye fællesskaber og nedbryder fordomme. DBU og Parasport Danmark tilbyder rådgivning og starthjælp til klubber, der gerne vil oprette deres eget Unified fodboldhold. Læs mere herom på DBU’s hjemmeside dbu.dk.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 3 2018

Læs mere
Læs hele bladet her
Frivillige er noget man avler
Martins replikker sidder lige i skabet
Leder: En del af fællesskabet

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.