Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Kom nu – lad os få et sundhedstjek, der virker for alle

Efter et år med sundhedstjek, er der positive tegn på, at tjekket kan fungere. Men der skal mere end en lægetakst til. Og så skal alle i målgruppen have mulighed for at blive tjekket

MAGASINARTIKEL

KORT FORTALT


RET TIL SUNDHEDSTJEK

Hvis du bor i et botilbud, kan du nu få et sundhedstjek. Det er godt. For man ved, at det virker.

Lægerne finder ret ofte sygdomme og andet, som skal behandles.

Mennesker med udviklingshandicap, der ikke bor i botilbud, skal også have ret til et sundhedstjek.

Det har de ikke nu.

Af Sine Jensen, politisk konsulent i Lev

Det er en trist kendsgerning, at levetiden i gennemsnit er meget lavere for mennesker med udviklingshandicap i forhold til den øvrige befolkning. Faktisk hele 20 år kortere.

Et af de tiltag, som kan yde et vigtigt bidrag til at gøre op med denne helt uacceptable ulighed i sundhed, er den ret til et opsøgende sundhedstjek, som blev indført i 2022 på baggrund af en overenskomst mellem Praktiserende Lægers Organisation og Danske Regioner. Sundhedstjekket har i en årrække været et kardinalpunkt for Lev, fordi mennesker med udviklingshandicap meget nemt går under radaren i forhold til ordinære lægebesøg og viden om generel sundhedstilstand.

Sundhedstjekket er derfor en vigtig sejr for Lev, men der er stadig et godt stykke vej før, vi er i mål - blandt andet er der kun foretaget godt 3.000 sundhedstjek i 2022. Det betyder, at der er langt op til de lovede 25.000 tjek inden udgangen af 2024. Læs mere om det i temaartiklerne i dette magasin. Der er flere udfordringer, som skal adresseres - både i forhold til implementeringen af tjekket i praksis og på den lidt længere bane:

Lægetakst gør det ikke alene: Det er et afgørende fundament, at der i lægernes overenskomst er indført en takst pr. sundhedstjek, som dækker lægens grundige gennemgang af borgerens sundhedstilstand, herunder medicin og en plan for de næste skridt. Men selvom vi nu er et helt år inde i ordningen, kan vi se, at det ikke er alle læger, som enten kender til sundhedstjekket eller afsætter den nødvendige tid til en grundig gennemgang.

Derfor arbejder Lev fortsat aktivt med understøttelse af implementeringen af sundhedstjekket i praksis. Vi har blandt andet modtaget støtte fra Helsefonden til udarbejdelse af videoer om, hvordan et sundhedstjek foregår, og hvordan man får det sat i værk. Helsefonden har ligeledes givet støtte til en undersøgelse på Statens Institut for Folkesundhed, der skal belyse, hvilke sygdomme mennesker med udviklingshandicap lider af med særligt fokus på, hvilke der kan forebygges og behandles.

Det er et kæmpe problem, at de mange voksne med udviklingshandicap, der bor for sig selv, ikke er omfattet af tjekket.

Sine Jensen, politisk konsulent i Lev

Uddannelse af det pædagogiske personale: Det pædagogiske personale skal med sundhedstjekkene være med til at løfte en stor opgave før, under og efter et besøg af lægen. Det kræver kompetencer, som mange ikke har fået i hverken deres uddannelse eller oplæring. Derfor er det et mål for Levs fremadrettede indsats, at sundhed bliver prioriteret tydeligere i den pædagogiske uddannelse, og at personale i botilbud får mulighed for efteruddannelse og kurser om sundhed og sundhedsfremme.

Hvad med alle dem, der IKKE bor i botilbud?: Det sundhedstjek, som blev indført med overenskomsten mellem lægerne og regionerne, omfatter kun voksne i botilbud. Det er et vigtigt skridt på vejen, men det er et kæmpe problem, at de mange voksne med udviklingshandicap, der bor for sig selv, ikke er omfattet af tjekket. Deres behov for et opsøgende tjek er lige så stort, som det er for beboerne i botilbud, blandt andet fordi de ikke i samme omfang har pædagogisk personale, der er tæt på dem i det daglige. Derfor er det et klart mål for Lev, at denne gruppe borgere også får ret til sundhedstjek. Erfaringer og viden taler for, at det også her vil have stor positiv effekt.

Endelig så vil Lev arbejde for, at sundhedstjekkene fremover tilbydes alle hvert år i stedet for hvert andet, at tjekket som udgangspunkt foretages hos den praktiserende læge i stedet for på botilbuddet. Og så vil vi fortsætte med at presse på for, at kvaliteten i sundhedstjekkene bliver bedre og mere systematiserede, blandt andet ved hjælp af en obligatorisk ’tjekliste’.

Sundhedstjek i den nuværende form er et vigtigt skridt mod mere lighed i sundhed, og der er heldigvis positive historier, der viser, at det virker. Men der er fortsat et stort arbejde forude, og der er brug for alle gode kræfter til at minde om, at alle borgere i botilbud har fået en unik mulighed for en grundig undersøgelse af deres læge. Et sundhedstjek som kan forbedre deres sundhed, hvis det udføres ordentligt.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 1 2023

 
Læs også:

Sundhedstjek kan være en gamechanger

Maja fik konstateret sukkersyge, da hun i november 2022 fik sit første sundhedstjek. Pernille fik at vide, at hun har forhøjede kolesteroltal, og på grund af dårligt hjerte blev hun sendt videre til en hjertespecialist.

”Du har sukkersyge!” - Hård besked fik Maja til at lægge sit liv om

Det slog i første omgang benene væk under Maja Madsen, da lægen sagde, at hun har sukkersyge. Men hun fik hurtigt rejst sig. Ved egen og forældres hjælp har hun tabt over ti kilo på få måneder og stråler af livsglæde. Samtidig prøver hun at hjælpe andre, som også kan have brug for et skub for at ændre på nogle dårlige vaner

Pædagog: Meget forskelligt, hvordan lægerne går til sundhedstjek

I et lille bofællesskab i Herlev har man kunnet se en læge gøre sig stor umage for at lave et grundigt tjek og en læge, som nærmest ikke anede, at det eksisterede

Det går langsomt med nye sundhedstjek

I det første år med sundhedstjek af beboere i botilbud nåede man cirka 12 procent af de lovede 25.000 tjek, der skal være gennemført inden 2025. Så der skal speedes op i år. Lægerne er fortrøstningsfulde, mens pædagogerne godt kunne ønske sig mere støtte og flere ressourcer til at få tjekkene implementeret bedst muligt

Sådan får du et sundhedstjek

Personer over 18 år med udviklingshandicap eller sindslidelse, der bor i et botilbud, har ret til at få sundhedstjek.

KORT FORTALT


RET TIL SUNDHEDSTJEK

Hvis du bor i et botilbud, kan du nu få et sundhedstjek. Det er godt. For man ved, at det virker.

Lægerne finder ret ofte sygdomme og andet, som skal behandles.

Mennesker med udviklingshandicap, der ikke bor i botilbud, skal også have ret til et sundhedstjek.

Det har de ikke nu.

Lev Magasinet 1 2023

- Portræt: Heidi er blevet en krammer
- Sundhedstjek: Maja lagde sit liv om efter hård besked
- Med Lev i Cambodia: Karma og ubetinget kærlighed

 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Følg Lev på Twitter

Få politiske kommentarer samt nyheder om mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.