Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Pædagog: Meget forskelligt, hvordan lægerne går til sundhedstjek

I et lille bofællesskab i Herlev har man kunnet se en læge gøre sig stor umage for at lave et grundigt tjek og en læge, som nærmest ikke anede, at det eksisterede

MAGASINARTIKEL

KORT FORTALT


FÅ TJEKKET DIN SUNDHED

Lægerne skal lave grundige tjek af beboere i botilbuds sundhed.

Men ikke alle gør det lige godt.

Det er vigtigt, at lægerne gør sig umage.

Både lægen og patienten skal forberede sig.

”Det er min oplevelse, at de to læger har lavet sundhedstjekkene meget forskelligt. Jeg var selv med Pernille til hendes tjek, og det virkede ikke, som om hendes læge havde hørt om tjekkene på forhånd.”

Mia Holm er socialpædagog og ansat på et bofællesskab i Herlev. Her har hun oplevet to af de fire beboeres sundhedstjek, som du kan læse om på de foregående sider. Mia har derfor fået et vist indblik i, hvordan sundhedstjekket virker. Og hvor forskelligt det kan udføres af lægerne – Maja og Pernille benytter nemlig ikke samme læge. Om Pernilles sundhedstjek siger Mia:

”Lægen brugte et ordinært lægebesøg til at tage en blodprøve, som mere eller mindre gjorde det ud for sundhedstjekket. Den lange tjekliste, som vi havde forberedt sammen med Pernille, kiggede han slet ikke på.”

Der kom dog noget ud af det improviserede tjek af Pernille:

”Det var ikke meningsløst, for der blev blandt andet fundet forhøjede kolesterolværdier. Men jeg tænkte, at det ikke var specielt grundigt,” siger Mia Holm. Lægen er dog normalt super god til Pernille, så hun er stadig glad for ham.

Modsat har Maja fortalt, at hendes sundhedstjek gik meget mere efter bogen.

Den lange tjekliste, som vi havde forberedt sammen med Pernille, kiggede han slet ikke på.

Mia Holm, socialpædagog

Tjek på Herlev

Herlev er en af de kommuner, der har gjort sig umage med at få gang i sundhedstjekkene for borgerne i bofællesskaber.

”Vi fik at vide af vores leder, at vi skulle tilbyde alle vores borgere i bofællesskaber, at de kunne få tid til et sundhedstjek inden en bestemt dato. Han ville også gerne vide, hvor mange der tog imod det. Det har to af beboerne her gjort, to har indtil videre sagt nej tak af forskellige årsager. Men generelt er det rigtig vigtigt, at man har fokus på det her sundhedstjek. Så selv om beboerne her i det daglige er meget gode til at få bestilt tid hos lægen, giver sundhedstjekkene mulighed for, at man kan finde nogle ting, man ikke ved, man går rundt med.”

”Det er vigtigt, at lægerne bliver gjort opmærksomme på, at der faktisk er et forarbejde, der skal laves. Det er lidt ærgerligt, hvis de ikke gør det på samme måde. Så kan det falde lidt til jorden,” siger Mia Holm.

Hun synes, at personalet på bofællesskabet er blevet fint orienteret om tjekkene. Hun nævner det materiale, som en række kommuner, Danske Handicaporganisationer, PLO (Praktiserende Lægers Organisation) og Lev har lavet målrettet både læger, personale/pårørende og borgerne selv. Men de to tjek i bofællesskabet i Herlev har også vist, at det er vigtigt med omfattende støtte til borgerne omkring sundhedstjek. Både før, under og efter tjekkene.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 2 2023

 

Læs også:

Sundhedstjek kan være en gamechanger

Maja fik konstateret sukkersyge, da hun i november 2022 fik sit første sundhedstjek. Pernille fik at vide, at hun har forhøjede kolesteroltal, og på grund af dårligt hjerte blev hun sendt videre til en hjertespecialist.

”Du har sukkersyge!” - Hård besked fik Maja til at lægge sit liv om

Det slog i første omgang benene væk under Maja Madsen, da lægen sagde, at hun har sukkersyge. Men hun fik hurtigt rejst sig. Ved egen og forældres hjælp har hun tabt over ti kilo på få måneder og stråler af livsglæde. Samtidig prøver hun at hjælpe andre, som også kan have brug for et skub for at ændre på nogle dårlige vaner

Det går langsomt med nye sundhedstjek

I det første år med sundhedstjek af beboere i botilbud nåede man cirka 12 procent af de lovede 25.000 tjek, der skal være gennemført inden 2025. Så der skal speedes op i år. Lægerne er fortrøstningsfulde, mens pædagogerne godt kunne ønske sig mere støtte og flere ressourcer til at få tjekkene implementeret bedst muligt

Sådan får du et sundhedstjek

Personer over 18 år med udviklingshandicap eller sindslidelse, der bor i et botilbud, har ret til at få sundhedstjek.

Kom nu – lad os få et sundhedstjek, der virker for alle

Efter et år med sundhedstjek, er der positive tegn på, at tjekket kan fungere. Men der skal mere end en lægetakst til. Og så skal alle i målgruppen have mulighed for at blive tjekket

KORT FORTALT


MAJA OG PERNILLE HAR BEGGE FÅET SUNDHEDSTJEK

Lægen fandt, at Maja har sukkersyge. Det var hårdt at få at vide.

Men nu har hun ændret den måde, hun lever på. Hun har tabt over ti kilo og lever godt med det.

Pernille fik tjekket sit hjerte. Det har hun tit ondt i. Lægen holder nu ekstra øje med hende.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 1 2023

- Portræt: Heidi er blevet en krammer
- Sundhedstjek: Maja lagde sit liv om efter hård besked
- Med Lev i Cambodia: Karma og ubetinget kærlighed