Lev Magasinet 6 2024
- Tema: Når systemet stresser
- Portræt: Ansatte med superkræfter holder biografen kørende
- Mor og psykolog: Søg hjælp i god tid
Kan det være nødvendigt at sende sit barn hjemmefra, for at man kan overleve som gode forældre? Ja! Selv om det kan kræve næsten helt umulige beslutninger, så kan aflastning og pusterum være helt afgørende for, at man kan overleve som familie. Det er et af kernebudskaberne i psykolog og mor, Annette Due Madsens nye bog Uden manual.
Annette er mor til Frederik. Han er meget handicappet. Nu har hun skrevet en bog om livet med Frederik.
Det er vigtigt, at barnet med handicap og forældrene en gang imellem får fri fra hinanden. Det skriver Annette. For det kan være hårdt at være sammen hele tiden.
Frederik flyttede på bosted, da han var ti år. Det var en svær beslutning. Men måske den bedste, Annette har taget.
Af Arne Ditlevsen | Foto: Niels Hougaard
For 31 år siden blev Annette Due Madsen og hendes mand Jørgen kaldt ind til møde om deres søn Frederik med hans skoleinspektør. De vidste ikke på forhånd, hvad mødet drejede sig om. Men der var kaffe og boller på bordet, så de følte sig velkomne.
Kort efter at de havde sat sig, kom inspektøren frem med sit egentlige ærinde. Han sagde: ”I er jo meget mere trætte, end I selv ved.” Og så tilføjede han: ”Desuden har I også to andre børn, og de har kun én barndom.” Afslutningsvist fortalte inspektøren, at der var blevet en plads ledig i den boinstitution, der lå ved siden af Frederiks skole. ”Den synes jeg, at I skal tage imod.”
I sin nye bog Uden manual fortæller Annette, hvordan tiden på det nærmeste stod stille på kontoret, efter skoleinspektøren havde fortalt, hvorfor han havde bedt dem komme. ”Det var en smertefuld opfordring… for det er noget af det allersværeste at sende sit barn hjemmefra. Hvornår er man parat til det? Det har aldrig stået i vores forældremanual,” skriver Annette.
”Der blev vi dybt berørt,” husker Annette, der i dag er 69 år. Man kan roligt konstatere, at det var et udfordret forældrepar, der forlod inspektørens kontor. Men det endte med, at de takkede ja til den ledige plads. Det er måske den sværeste beslutning, Annette og Jørgen nogensinde har taget som forældre.
Ikke længe efter flyttede Frederik hjemmefra, ti år gammel. Men Annette er den gamle skoleinspektør evigt taknemmelig for, at han så, hvordan de havde det. Og havde modet til at udfordre dem til at se deres og Frederiks livssituation i øjnene.
Forældre trænger simpelthen til frikvarterer. For de skal holde til hele distancen. Det slutter ikke om et år. Det varer hele livet.
Annette Due Madsen, psykolog og mor
Frederik har omfattende udviklingshandicap. Han har ikke noget sprog og kan indimellem handle voldsomt. Han kan være svær at gennemskue, selv for hans nærmeste familie. Som lille krævede han mandsopdækning i døgndrift. Og det havde Annette og Jørgen stort set gjort i over ni år, da skoleinspektøren inviterede dem til møde. De var meget slidte.
Netop livskvalitet for forældre til børn med handicap, herunder ikke mindst mulighed for aflastning, pusterum i hverdagen – det er et af kardinalpunkterne i Uden manual.
”Forældre trænger simpelthen til frikvarterer. For de skal holde til hele distancen. Det slutter ikke om et år. Det varer hele livet. Og derfor ser jeg mange slidte forældre,” siger Annette Due Madsen. Omvendt har børnene med handicap måske også behov for frikvarter: ”Vores handicappede børn kan jo også trænge til at blive aflastet fra deres trætte forældre.” Med et citat fra bogen: Det er ikke en luksus at tage vare på sig selv – det er en nødvendighed.
Hele ideen med Uden manual er at inspirere ikke mindst forældre til et barn med handicap til at tænke over, hvad de kan gøre for at få et værdigt og godt liv for dem selv og deres barn.
”Jeg håber, at andre kan putte deres egne fortællinger ind i det, jeg skriver. Så de kan møde sig selv, kan man sige. Og få forståelse for sig selv,” siger Annette. Hun ser også gerne, at venner, familie og fagprofessionelle læser med, så de får øjnene op for det kæmpe arbejde og de mange processer, som familier med et handicappet barn skal igennem. Og måske bliver i stand til at hjælpe bedre.
Ud over at trække på egne erfaringer som mor, har Annette Due Madsen i årevis som psykolog professionelt arbejdet med netop forældre til sårbare børn og unge. Det gør hun i form af terapi-samtaler. Og så holder hun foredrag landet rundt om livet med et barn med udviklingshandicap. Det har hun ofte gjort i Lev-sammenhænge. Et meget populært emne er ”Når jeg ikke er her mere”. Det er noget af det, der ofte fylder rigtig meget for forældre til et barn med udviklingshandicap: Hvad skal der ske med min søn eller datter, når jeg ikke kan beskytte det mere?
At yde hjælp – og søge hjælp – i tide er uendelig vigtigt. Men kan være så svært:
”Jeg kunne godt tænke mig, at det blev anderledes, så folk søgte hjælp i tide. For det er svært. Det er meget, meget nemmere at være dem, der hjælper, synes jeg, end at være dem, der skal bede om hjælp. Det har været en proces for os at erkende, at hvis der skulle blive tid til vores andre børn, og vi skulle lave andre ting i det her liv, så måtte vi have noget hjælp. Så det var på en måde nøden, der tvang.”
Når han er glad, så bliver jeg simpelthen så glad.
Annette Due Madsen om livsglæde med sønnen Frederik
I sin bog sætter Annette ord på mange voldsomme og sårbare følelser, man har som forælder til et barn med særlige behov. Her kan sorg fylde ganske meget.
”Man lærer noget om, hvad mennesker i sorg trænger til. På egen krop, så at sige. Men også i forhold til sin partner. Sorg kan fylde meget. Nogle går hver til sit, fordi belastningen bliver for voldsom. Men man kan også få en dybere relation til sin partner, når man sammen har været ’helt derude’.”
Frederiks betydning for familien har været stor. I afsnittet ”Livsglimt” skriver Annette: ”Frederik har lært os rigtig meget om livet. Han har ført os hen til steder i vores sind, som vi aldrig ville have gæstet frivilligt.”
Men han giver også livsglæde. ”Man bliver glad for meget små ting. Frederik havde fødselsdag for nogle dage siden. Vi tog ham med op til hans storebror og hans familie. Og der fik han kakao, og han var glad. Det er lykke, for når han er glad, så bliver jeg simpelthen så glad. Eller når han ikke slår sig selv, så bliver jeg glad. Eller hvis der er et lille bitte udviklingstrin, så bliver man glad. Og modsat kan jeg jo også blive rigtig, rigtig ked af det, når han har det dårligt,” fortæller Annette.
Omdrejningspunktet Frederik
Frederik har en storebror og en lillesøster. Som deres mor er de også blevet psykologer. Deres far, Jørgen, er psykiater, så det er en familie, hvor relationer og refleksioner fylder meget. Og selv om han måske ikke har været bevidst om det, så har Frederik på mange måder været -og er -et omdrejningspunkt.
”Vores børn har jo set os rigtig kede af det. Og de har set, at vi har skullet kæmpe. Så vores samtaler med dem har jo gjort, at vi var nødt til at snakke om alvorlige ting. Det er hårdt, men det giver jo også et fællesskab.
Hvis der er noget, jeg er taknemmelig for i dag, så er det, at de har fået Frederik integreret i deres liv. De besøger ham uden os, sammen med deres børn. Og vores børnebørn, de fiser rundt mellem alle de der mennesker, der er anderledes og tager det meget naturligt. Det er vi dybt taknemmelige for. For det er heller ikke en selvfølge, at søskende på en måde får den handicappede integreret i deres liv.”
I september var der reception for udgivelsen af Uden manual. Det foregik i Center for Familieudvikling, som ligger på Strøget i København. Og der var blandt andet inviteret mange af dem, der på forskellig vis har krydset Frederiks – og hans forældres – liv.
En af dem var skoleinspektøren fra Frederiks gamle skole, som i 1992 havde inviteret Annette og Jørgen på kaffe og boller. For få år siden havde Annette netop kontaktet inspektøren blandt andet for at sige ham tak for, at han i sin tid havde set dem.
”I familien har vi tit talt om, hvor vigtigt det netop var, at han både så os, da vi havde allermest brug for det, og at han havde modet til at invitere os og give os et helt konkret råd. Han gav os på en måde tilladelse til at tænke på dét, som vi næsten ikke selv kunne overskue at tænke på, nemlig at Frederik måske ikke skulle bo hjemme hele tiden.”
Den nu over 80-årige tidligere inspektør kunne endda rigtig godt huske den samtale, selvom det er så mange år siden. Det var derfor også en stor glæde, at han kom ind til receptionen. Der blev snakket og takket, og han gik derfra med den nye bog under armen.
Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 6 2024
Annette Due Madsen (69) er uddannet lærer, psykolog og familieterapeut. Hun er gift med Jørgen, der er overlæge og psykiater. De bor i Bagsværd og er forældre til Mattias, Frederik og Caroline.
Annette var i 2004 stifter af Center for Familieudvikling og var i mere end 12 år direktør for centeret.
I dag arbejder hun som chefkonsulent samme sted og er en flittig foredragsholder. Annette og Jørgen har i 25 år svaret på læsernes spørgsmål i brevkassen ”Spørg om livet” i Kristeligt Dagblad.
- Tema: Når systemet stresser
- Portræt: Ansatte med superkræfter holder biografen kørende
- Mor og psykolog: Søg hjælp i god tid