Spring navigationen over og gå direkte til indhold

6 gode råd til at få styr på din sagsbehandling

Her er 6 gode råd til at få styr på din sagsbehandling.

MAGASINARTIKEL

Af Arne Ditlevsen | Kilde Systemstress af Karin B. Nissen

1. Gå aldrig til møde med det offentlige alene, hav altid en bisidder med

Og her er den søde nabo ikke altid nok. Sagsbehandlingen er så kompliceret nu, så man ofte har brug for en med særlig viden om systemet, lovgivningen, praksis eller et særligt tema, man står med.

2. Sørg for at få sagsbehandlingen afgrænset

For det, man bliver stresset af, er at gå og tænke på sin sag hele tiden. Brug for eksempel et bestemt tidspunkt på dagen, hvor du arbejder med din sag. Det er der, man må åbne e-boks, søge oplysninger, sende svar.

3. Lav en huskeseddel inden møder og telefonsamtaler

Det kan være svært at huske, hvad du vil sige, og måske er du også nervøs. Her kan huskesedlen være et simpelt hjælpemiddel.

4. Få det på skrift

Få tilsendt referater fra møder eller notater fra telefonsamtaler. Så ved du, hvad der er aftalt. De kan også bruges til at genopfriske din hukommelse før efterfølgende møder.

5. Spørg hvis der er noget, du ikke forstår

Der kan ofte være tale om komplicerede sager og svært tilgængeligt.

6. Undgå unødvendige mails og opringninger til sagsbehandleren

Har du mange spørgsmål til sagsbehandleren, så prøv at samle dem i én mail, som du sender en gang om ugen eller lignende. Det kan spare tid, hvis sagsbehandleren ikke skal vende tilbage til den samme sag for tit.

Tema bragt i Lev magasinet nr. 6 2024.

 Læs også:

Mor har haft systemstress i 56 år

Søvnløse nætter, mavesmerter og en søn, der ikke vil spise. Det er under store personlige omkostninger for Dorte og hendes søn Claus, da kommunen vil fjerne Claus fra hans gamle bosted. Med over 50 års erfaringer med ’systemet’ er det velkendte følelser for Dorte.

Hvad gør man i et system, man ikke har tillid til?

Katastrofesituation med pludselige og omfattende ændringer i hjælp og støtte - eller langvarigt pres? Resultatet kan meget vel være det samme for dig som pårørende – nemlig ingen nattesøvn, ondt i maven, ingen appetit. Karin B. Nissen kender systemet både som bruger og ekspert. Hun kan stadig blive chokeret over, hvad hun ser i de sager, hvor hun er ude som bisidder. Men hun har også et par fif i ærmet.

Når systemet stresser

Selv små opgaver kan føles som store udfordringer, når du har en søn eller datter med udviklingshandicap. Så behovet for at der er et system ’rundt om’, der fungerer, er stort. Det er fantastisk, hvis der ligefrem er nogle mennesker i systemet, der rækker ud til en.

Lev Magasinet 6 2024

- Tema: Når systemet stresser
- Portræt: Ansatte med superkræfter holder biografen kørende
- Mor og psykolog: Søg hjælp i god tid

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.