Rådgivning: Hvilken støtte er vores voksne datter berettiget til?
Vi har ansøgt om et botilbud til vores datter, og nu er vi indkaldt til et udredningsmøde hos hendes sagsbehandler. Hvad skal vi være forberedte på? Mvh. Ulla
Kære Ulla
Når I er indkaldt til et udredningsmøde, så er det fordi, at sagsbehandleren skal lave en såkaldt VUM-udredning. Næsten alle kommuner bruger Voksenudredningsmetoden, som tit forkortes VUM.
Formålet med VUM er, at sagsbehandleren får den nødvendige viden om personen med udviklingshandicaps problemer og ressourcer. VUM’en er grundlaget for, hvilken støtte man vil være berettiget til.
I skal blandt andet hjælpe med at fortælle om, hvad jeres datter har behov for af hjælp i hverdagen. Det er vigtigt at huske alt det, der ’bare’ er en del af hverdagen. Eksempelvis: Ville hun komme op om morgenen uden jeres hjælp?
VUM’en er delt op i tre felter – en til borgerens svar, én til andre (f.eks. pårørende, læge eller lignende) og en til sagsbehandlingens bemærkninger.
Når udredningen er færdig, skal sagsbehandleren komme med sine bemærkninger. Den samlede vurdering angives ud fra fem niveauer fra A (intet problem) til E (fuldstændigt problem).
Den vurdering er med til at afgøre, hvilken type støtte der bevilliges. Hvis den samlede vurdering ændrer sig - for eksempel går fra C til B - så skal det være fordi, at jeres datter har tillært nogle kompetencer, som fremgår tydeligt i udredningen.
Dernæst skal sagsbehandleren indstille til/ pege på hvilke former for støtte, som de vurderer, at jeres datter er berettiget til, og I skal have en skriftlig afgørelse på dette.
Mvh Cecilie Damgaard Staur, Levs rådgivning
Spørgsmål og svar blev bragt i Lev Magasinet nr. 7 2020
Læs mere
Læs hele magasinet her