Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Nyt udspil vil styrke retssikkerheden for mennesker med udviklingshandicap

Nyt retssikkerhedsudspil fra Enhedslisten er ambitiøst og relevant – og flere af forslagene kan få stor betydning for mennesker med udviklingshandicap, hvis de gennemføres. Levs landsformand håber, at regeringen og Folketingets øvrige partier tager godt imod udspillet, og at der startes forhandlinger på Christiansborg. En styrkelse af retssikkerheden kan sagtens sættes i gang nu

NYHED

Mandag offentliggjorde Enhedslisten en retssikkerhedspakke på handicapområdet. Partiets handicapordfører, Jakob Sølvhøj, konstaterer i lanceringen af udspillet at ”… kun hver anden borger med handicap kan forvente at få den støtte og hjælp de har krav på efter lovgivningen. (…)Dertil kommer de mange fejl, som ikke afdækkes, fordi mange borgere med handicap ikke kan overskue at klage”.

Levs landsformand, Anni Sørensen, glæder sig over, at udspillet har et tydeligt fokus på de mennesker med handicap, som ikke er i stand til at benytte klagesystemet på egen hånd – og som ikke har nogle til at hjælpe sig med at gøre det.

- Retssikkerheden for blandt andre en stor gruppe mennesker med udviklingshandicap, kræver mere end styrkelse af klagesystemet. Den erkendelse er tydelig i Enhedslistens udspil, og det er rigtig vigtigt, siger Anni Sørensen.

Udspillet indeholder i alt 9 konkrete punkter, som partiet foreslår gennemført. Det drejer sig blandt andet om loft over sagsbehandlingstider, tryggere overgang til voksenalderen for unge med handicap og uvildige borgerrådgivere i kommunerne.

Det er alle relevante og gode forslag med positivt potentiale, mener Levs landsformand. Hun hæfter sig dog især ved to af punkterne i pakken, som vil få stor betydning for mennesker med udviklingshandicap, hvis de gennemføres.

Der er et stort behov for bedre beskyttelse af mennesker, som ikke selv formår at ansøge om den nødvendige hjælp og som ikke formår at benytte klagesystemet. Det gælder ikke mindst en stor gruppe voksne med udviklingshandicap

Anni Sørensen, formand i Lev

Det drejer sig for det første om en øget brug af det kommunale tilsyn og en mere opsøgende rolle til Ankestyrelsen. Her foreslås det blandt andet, at der gennemføres flere praksisundersøgelser, og at Ankestyrelsen forpligtes til at omgøre forkerte afgørelser, der i den forbindelse afdækkes. For det andet foreslås det, at der etableres en såkaldt retssikkerhedsfond der skal fjerne den gevinst, en kommune kan have ved ikke at følge gældende lovgivning.

De forslag mener Anni Sørensen kan få stor betydning for mennesker med udviklingshandicap:

- Der er et stort behov for bedre beskyttelse af mennesker, som ikke selv formår at ansøge om den nødvendige hjælp og som ikke formår at benytte klagesystemet. Det gælder ikke mindst en stor gruppe voksne med udviklingshandicap. Her vil en mere opsøgende rolle til Ankestyrelsen kunne få stor betydning. Det vil kunne bekæmpe den store ulighed i retssikkerhed, som i dag gør sig gældende på socialområdet.

Retssikkerhedsfonden har til formål at fjerne den økonomiske gevinst, som kommuner i dag kan have ved at give borgeren mindre hjælp end han/hun har krav på Og det er en god idé, mener Anni Sørensen:

- Hvis det bliver skruet ordentligt sammen, så vil sådan en fond fjerne den problematiske tilskyndelse til at begå fejl. Og det vil få stor betydning både for pårørende og forhåbentligt også indirekte for dem, som ikke formår at klage på egen hånd, siger Anni Sørensen.

Enhedslistens udspil rammer lige ned i en meget aktuel debat, som ikke mindst er skubbet frem af presset fra Facebookgruppen #enmillionstemmer. Borgerforslaget fra gruppen skal debatteres i Folketinget den 4. maj, og her vil pakken være et vigtigt indspil i debatten. Levs landsformand opfordrer til, at der på den baggrund indledes reelle politiske forhandlinger om, hvordan initiativerne i kan gennemføres.

FACTS

De ni punkter i Enhedslistens retssikkerhedspakke

  • Bedre beskyttelse gennem varsling og opsættende virkning hvis en borger fratages hjælp
  • Loft over sagsbehandlingstider
  • Færre sager pr. sagsbehandler i kommunen og øget juridiske kompetencer
  • Trygge rammer ved overgangen til voksenalder
  • Planlæg overgangen til pensionsalderen i god tid
  • Hjælp skal kunne medtages over kommunegrænsen
  • Uvildige borgerrådgivere i alle kommuner
  • Øget brug af det kommunale tilsyn og en mere opsøgende rolle til Ankestyrelsen
  • Oprettelse af en retssikkerhedsfond for at fjerne det økonomiske incitament kommuner kan have til ikke at følge gældende lovgivning

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.