Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Finanslovsudspil er skuffende og mangler ambitioner på handicapområdet

Finansminister Nicolai Wammen fremlagde i dag regeringens forslag til finanslov for 2022. Oven på en skuffende økonomiaftale med KL i juni måned var håbet, at regeringen for alvor ville prioritere handicapområdet i finansloven. Det håb blev ikke indfriet og det er dybt skuffende, mener Levs landsformand.

NYHED

”Det går rigtig, rigtig godt i dansk økonomi”, sagde Finansminister Nikolai Wammen ved præsentationen af Finanslovsforslaget for 2022. ”Vi har undgået, at en sundhedskrise er blevet til en økonomisk krise.”

Alligevel har regeringen kun prioriteret et meget beskedent beløb til det specialiserede socialområde, herunder handicapområdet. Forslaget afsætter 140 mio til styrket retssikkerhed på handicapområdet og 45 mio årligt til arbejdet med en specialeplan.

Levs landsformand, Anni Sørensen, er glad for, at regeringen har hørt den massive kritik af retssikkerheden på socialområdet for børn, unge og voksne med handicap. Hun ser frem til at kigge nærmere på regeringens tanker om de konkrete retssikkerhedsinitiativer.

Jeg har ikke tal på de mange gange vores Social- og ældreminister har fremhævet tidligere års mange besparelser på handicapområdet som den egentlige årsag til, at retssikkerheden krænkes.

Anni Sørensen, formand i Lev

- Det stærke fokus på de store retssikkerhedsproblemer for mennesker med handicap er tilsyneladende blevet hørt af regeringen. Jeg havde helst set, at midlerne var blevet afsat på ’den rigtige finanslov’ og ikke fra reserven, for det er varige forbedringer af retssikkerheden, der er brug for. Ikke nye midlertidige udviklingsprojekter, pointerer Anni Sørensen.

Anni Sørensen er også forundret  over, at regeringen mener, at en specialeplan kan realiseres for 45 mio årligt:

- Hvis 45 mio – eller lidt under 1/2 mio pr. kommune – afspejler regeringens ambitionsniveau for en specialeplan, så er jeg dybt bekymret. Siden regeringen kom til, har signalet klart været, at man rent faktisk var indstillet på at styrke handicapområdet og tage fat på nogle af de mere grundlæggende strukturelle og økonomiske problemer. Men ganske som med kommuneøkonomiaftalen, så har jeg meget svært ved at få øje på en selvstændig prioritering af handicapområdet i dette udspil fra regeringen, og det er dybt skuffende

På pressemødet, hvor finanslovsudspillet blev præsenteret, blev finansminister Nikolai Wammen, spurgt om hvorfor der ikke var en selvstændig prioritering af handicapområdet i udspillet. Svaret fra ministeren var, at regeringen generelt havde styrket velfærden i kommunerne ved de seneste tre økonomiaftaler – men han anerkendte samtidigt, at dermed er alle problemer ikke løst på det specialiserede socialområde.

Levs landsformand, Anni Sørensen, anerkender at regeringen har sørget for at kommunerne får flere penge som følge af, at der kommer flere børn og ældre, men på handicapområdet er der brug for en egentlig genopretning af økonomien og en dertil hørende omfattende reform af hele handicapområdet.

- Jeg har ikke tal på de mange gange vores Social- og ældreminister har fremhævet tidligere års mange besparelser på handicapområdet som den egentlige årsag til, at retssikkerheden krænkes. Hvis en specialeplan skal fungere i praksis, så kræver det grundlæggende reformer af den måde handicapområdet er skruet sammen på – både strukturelt og økonomisk. Det har jeg svært ved at se en erkendelse af i udspillet, siger Anni Sørensen.

Landsformanden i Lev vil nu opfordre regeringens støttepartier til at lægge massivt pres på regeringen med henblik på at få de nødvendige midler til en reform af et hårdt trængt handicapområdet.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.