Spring navigationen over og gå direkte til indhold

FL22: For få men vigtige millioner til reformstart

Finanslovsforliget afsætter 100 mio. kr. årligt til opfølgning på evalueringen af det specialiserede socialområde. Levs landsformand anerkender, at beløbet er fordoblet i forhold til regeringens oprindelige udspil, og det er en start. Men det er dybt bekymrende, at handicapområdet ikke er prioriteret yderligere. De forestående forhandlinger om specialeplan og en reform af handicapområdet, skal levere et reelt løft og ambitiøse reformer. Landsformanden glæder sig dog over, at aftalen også indeholder en udvidelse af 14-ugers varslingsordningen i serviceloven

NYHED

KORT FORTALT


FINANSLOV FOR 2022

I dag er der kommet Finanslov for 2022. Finansloven er statens budget.

Der er afsat 100 millioner til socialområdet. Det er for eksempel mennesker med handicap.

Det synes Levs landsformand er alt for lidt. Men hun er glad for, at kommunerne nu skal sige til folk, hvis de skærer i deres støtte.

Det skal kommunerne gøre mindst 14 uger før det sker. Så kan man nå at klage.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne har i dag præsenteret aftale om finansloven for 2022. Den indeholder tre væsentlige punkter med betydning for handicapområdet:

  • For det første afsættes der i alt 100 mio. kr. årligt i 2022 og frem til opfølgning på evalueringen af det specialiserede socialområde. Anvendelsen af midlerne er ikke beskrevet nærmere, men må forstås som penge, der kan anvendes til at igangsætte initiativer, som besluttes i forbindelse med de forhandlinger, som igangsættes, når evalueringsarbejdet er endeligt afsluttet. Formentlig i de første måneder af 2022.
  • For det andet afsættes der 15 mio. kr. årligt til udvidelse af bestemmelserne om varsling i serviceloven. Den hidtidige varslingsordning (indført 2017) har været meget begrænset, og det har længe været et ønske fra Lev, at flere servicelovsydelser blev omfattet. Med aftalen bliver støtte vedrørende hjemmetræning af børn, socialpædagogisk støtte, ledsagelse af børn, unge og voksne, beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud, dækning af merudgifter ved forsørgelse i hjemmet, merudgifter til voksnes daglige livsførelse samt midlertidige og længerevarende botilbud, også omfattet af et varsel på mindst 14 uger før kommunens afgørelse effektueres.
  • For det tredje afsættes der 15 mio. kr. årligt, der skal dække udgifterne til at kommunernes mulighed for udmåling af rådighedstimer indskrænkes i BPA ordningen. Det skal give borgere med en BPA-hjælpeordning flere aktive hjælpetimer.

Her til årsskiftet er evalueringen af det specialiserede socialområde stort set afsluttet. Det er ved de efterfølgende politiske forhandlinger, vi skal se handling, der kan rette op på mere end et årti med økonomisk udsultning

Anni Sørensen landsformand i Lev

100 mio. til opfølgning på evaluering er et lille skridt

Levs landsformand, Anni Sørensen, havde set frem til finanslovsforliget med spænding – ikke mindst oven på de skuffende signaler, der blev sendt fra regeringen i forbindelse med sommerens økonomiaftale med KL. Og selvom der er positive elementer i finanslovsaftalen, så er Anni Sørensen stadig bekymret over, at man i forligskredsen ikke kunne blive enige om et langt mere tydeligt signal om prioritering af handicapområdet:

- Her til årsskiftet er evalueringen af det specialiserede socialområde stort set afsluttet. Det er ved de efterfølgende politiske forhandlinger, vi skal se handling, der kan rette op på mere end et årti med økonomisk udsultning: En reel genopretning med en ny opgavefordeling, en ny finansieringsmodel og bedre kvalitet og retssikkerhed for borgerne. I det lys er 100 mio. kr. et beskedent beløb til det forestående reformarbejde. Det er en vigtig start, men der er rigtig, rigtig langt igen, siger Anni Sørensen.

Anni Sørensen understreger, at de 100 mio. kr. til opfølgning på evalueringen må ses som en ramme til at komme i gang med konkrete forandringer på handicapområdet:

- Jeg ser de 100 mio. kr. som en ramme til de mere kortsigtede etablerings- og omstillingsomkostninger i forbindelse med en reform på handicapområdet. Men der er behov for langt flere ressourcer, når en reform skal virke i praksis. Det vil vi arbejde hårdt for, at man prioriterer politisk, siger Anni Sørensen.

En vigtig sejr at varslingsbestemmelser udvides

Levs landsformand er til gengæld entydigt positiv over for, at man med finanslovsaftalen vil indføre en markant udvidelse af servicelovens såkaldte varslingsbestemmelse:

- Siden reformen af serviceloven i 2017 har Lev kæmpet for at varslingsbestemmelsen på 14 uger, blev udvidet til også at gælde en række helt afgørende servicelovsparagraffer for mennesker med udviklingshandicap. For eksempel aktivitets- og samværsstilbud, beskyttet beskæftigelse, ledsagelse og socialpædagogisk bistand.

- Det ser nu ud til at blive en realitet, og det er jeg rigtig glad for. Det kan være altødelæggende for mennesker med udviklingshandicap at få skåret sit aktivitetstilbud voldsomt ned eller at få frataget en §97-ledsageordning. Derfor skal der selvfølgelig også være 14 ugers varsling på de ydelser, så man kan nå at få kommunens afgørelse behandlet i Ankestyrelsen, før den træder i kraft, siger Anni Sørensen.

KORT FORTALT


FINANSLOV FOR 2022

I dag er der kommet Finanslov for 2022. Finansloven er statens budget.

Der er afsat 100 millioner til socialområdet. Det er for eksempel mennesker med handicap.

Det synes Levs landsformand er alt for lidt. Men hun er glad for, at kommunerne nu skal sige til folk, hvis de skærer i deres støtte.

Det skal kommunerne gøre mindst 14 uger før det sker. Så kan man nå at klage.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.