Serviceloven
- det skulle være så godt....
1998
I 1998 fik Danmark en servicelov, der sammen med en række andre love erstattede bistandsloven på det sociale område.
Serviceloven markerede et skift i dansk handicappolitik og introducerede blandt andet en målsætning om at sikre størst mulig respekt, indflydelse og selvbestemmelse med udgangspunkt i den enkeltes egne ønsker, ressourcer og behov for derigennem at sikre, at blandt andet mennesker med behov for støtte efter loven fik mere indflydelse og flere valgmuligheder.
Ud over en målsætning om selvbestemmelse blev det traditionelle institutionsbegreb afskaffet med serviceloven og erstattet af et boligbegreb, der adskilte botilbud og støttetilbud fra hinanden. I forarbejderne til loven er det fremhævet, at bestemmelserne om botilbud alene skulle regulere boligdelen af disse tilbud, mens de servicetilbud, der i øvrigt kunne tildeles, skulle dækkes af andre bestemmelser i loven om personlig pleje, behandling, samvær, aktivitetstilbud m.v. Den enkelte borger med handicap skulle herefter have udmålt service og støtte uafhængigt af den boform, vedkommende bor i, på baggrund af en konkret og individuel vurdering og altså ikke som et integreret bo- og servicetilbud.
Ifølge forarbejderne skulle adskillelsen af reglerne fra hinanden ses som et yderligere skridt i retning af ligebehandling af mennesker med handicap uanset boform.
Ophævelsen af institutionsbegrebet og adskillelsen af botilbud og støtte syntes umiddelbart egnet til at skabe bedre muligheder for, at borgere med handicap kunne vælge bolig uafhængigt af deres støttebehov på lige fod med andre borgere, samt at understøtte en bevægelse væk fra den institutionalisering, som mennesker med handicap historisk set har været underlagt.
I DAG
I dag udbydes boliger og støtte som pakkeløsninger på Tilbudsportalen. På Tilbudsportalen kan sagsbehandlere og ansøgere til et botilbud m.v. se, hvilke tilbud der kan tilbyde den støtte, de har behov for. For nogle borgere gælder det, at levering af den nødvendige støtte er betinget af, at vedkommende bliver henvist til og vælger et af de konkrete botilbud, der er specialiseret i den form for støtte, som vedkommende har brug for.
FN’s Handicapkomité udtrykte bekymring i 2014 for de begrænsede valgmuligheder, personer med handicap har i forhold til valg af bolig. Komitéen anbefalede på den baggrund blandt andet, at Danmark ændrer serviceloven, så personer med handicap frit kan vælge, hvor og med hvem de vil bo, mens de nyder den nødvendige hjælp og støtte til at bo uafhængigt.
Kilde: IMR: Boligvalg og retten til et selvstændigt liv for mennesker med handicap