Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ikke alle kan komme op at ride på de store bølger

...men ALLE kan komme med ud på vandet på et bræt, lover ny surf-skole for alle

NYHED

Af Lars Ege | Foto: Jon Kristensen/Byrd

Den 22-årige medejer af en ny surf-skole i Hvide Sande, Jacob Lassen, poppede i maj måned op i blandt andet Go’ morgen Danmark, fordi han havde indfriet et ønske fra sin mor. Ønsket blev udtrykt for tre år siden, hvor hun lå for døden på hospice. Hun sagde, at Jacob skulle bruge sit liv godt.

Sammen med sin bedste ven, Robert Rohwedder, har Jacob siden grundlagt surf-skolen for mennesker med handicap. Så han kan delagtiggøre dem i den glæde og de oplevelser med andre, som han selv har nydt ude på bølgerne siden drengeårene.

Jacob og Robert giver Peder et 'ride' på mega-standuppen
Foto: Jon Kristensen/Byrd

Din mor opfordrede dig til at bruge dit liv godt. Det kunne jo betyde, at du skulle gøre noget godt for dig selv, for eksempel uddanne dig til ejendomsmægler, som du dengang havde lyst til. Eller lå der måske i ønsket, at du på én og samme tid skulle gøre noget godt for andre - og dig selv?

-  Der er jeg 100 procent sikker. Det er det sociale, hun har lagt vægt på her. Nu kender jeg min mor. Hun har selv været sygeplejerske og lagt vægt på at hjælpe mennesker, som ikke er i stand til at klare mange ting selv. Jeg har altid været en person, der snakkede rigtig meget. Hun har tilbagevendende sagt, at jeg skal bruge de evner, jeg har, også talegaver, til at hjælpe andre mennesker med ting, de ikke selv kan, medmindre de får et lille puf. Hun sagde ikke, at det var noget jeg skulle gøre i forhold til handicapsegmentet. Men klart noget i den dur.

Det var vel i virkeligheden en stor tillidserklæring?

- Ja, det er det vildeste. For det hun sagde er jo noget, der aldrig kommer ud af ens hoved. Hun fortjente at få sin historie fortalt, som den blev i blandt andet Go’ morgen Danmark.

Egmont Højskolen faldt lige forbi

Hvordan fandt du på, at du kunne opfylde din mors ønske ved at hjælpe lige netop mennesker med et handicap?

Fordi jeg i syv år arbejdede ude ved West Wind i Hvide Sande. I 2017 havde vi besøg af en gruppe fra Egmont Højskolen i Hov. De opfordrede os på stedet til at lave et kursus for dem målrettet deres mange forskellige handicap. Der var alt muligt blandt eleverne på højskolen, for eksempel blinde, døve, cerebral parese (spasticitet, red) og nogle med Downs syndrom. Der var næsten alt dér, så vi tænkte, hvad pokker kan vi egentlig stille op? Det måtte jo være noget med at overveje, hvordan højskoleeleverne mon vil opleve at være på et bræt ude på vandet. Men det gik faktisk rigtig fint alt taget i betragtning. Det førte så med sig, at Egmont Højskolen mødte op igen i 2018, hvor vi havde nået at lave en del forbedringer.

Jeg havde ingen forventninger om, at det skulle lykkes. Men lige pludselig giver jeg slip, og hun surfer bare derudaf, laver en vending - og kommer tilbage igen. Jeg er næsten grædefærdig, dér

Jacob Lassen, Blue Spirit

… og hun surfer bare derudaf

-  Året efter i 2019 vidste vi det i så god tid, at vi virkelig kunne sætte os ind i sagerne. Det skulle være et perfekt kursus! Jeg lavede det sammen med min bedste ven Robert, som jeg i februar i år startede vores egen virksomhed, Blue Spirit, sammen med.

På kurset deltog en pige, Freja, som var tæt på blind. Hun skulle lære at bølgesurfe. Vi sørgede for ikke selv at kunne se noget. Lukkede øjnene, lyttede. Jeg stod på brættet og holdt hende, og sagde ”lyt til bølgerne. Du skal høre efter, om de plasker stille og roligt ind imod brættet, for så sejler du med bølgerne. Begynder brættet at give nogle svirp og vibrere, sejler du op imod vinden”.

Jeg havde ingen forventninger om, at det skulle lykkes. Men lige pludselig giver jeg slip, og hun surfer bare derudaf, laver en vending - og kommer tilbage igen. Jeg er næsten grædefærdig, dér.” Jeg havde ingen forventninger om, at det skulle lykkes. Men lige pludselig giver jeg slip, og hun surfer bare derudaf, laver en vending - og kommer tilbage igen. Jeg er næsten grædefærdig, dér.

I var vel også heldige at have fået den på sit felt måske fagligt dygtigste og mest erfarne samarbejdspartner, man kan tænke sig?

- Det er lige netop det, for de har så mange vidt forskellige handicap blandt deres elever, hvor man virkelig må kunne anvende forskellige metoder. I øvrigt erfarede vi, at de mest lærenemme elever er dem med Downs syndrom og autisme.

Mener du, når man sammenligner med folk med eksempelvis massive fysiske funktionsnedsættelser?

- Ja, men de er også hurtigere end dig og mig og alle andre. For eksempel ham Peder, der var med i Go’ morgen Danmark. Kun tre gange har han været på vandet, og alligevel kan han fra liggende komme op at stå og surfe til højre og venstre på bølgerne. Andre vil skulle bruge 10-12 forsøg. Peder kan godt nok ikke lide at få vand i øjnene, og vi overvejer at købe ham et par specialbriller. Men der findes ikke frygt i den dreng.

Hvor har Peder det mon fra?

Ham Peder gør en lidt nysgerrig. Han er da vist noget særligt, der ikke bare kan forklares med Downs syndrom. Hvad kan du mere sige om ham?

-  Jeg har jo bygget et godt venskab op med ham. Han er 17 år gammel, og vi vil rigtig gerne have, at han skal arbejde for os på surfskolen, når han er færdig med et ophold på efterskole. Han er skideskøn. Han ringer jævnligt og spørger, hvordan det går.

Peder lyder til at være unik til at surfe - uden umiddelbar sammenhæng med hans Downs syndrom. Diagnosen er jo ikke mere unik, end at han har den sammen med mange andre. Jeg så i TV, hvordan Peder øvede sig i at komme op at stå på brættet. Han lå på maven, og ved en armstrækning og et ryk af benene ind under kroppen, kom han på et splitsekund op at stå.

- Ja, det er rigtigt, fortsætter Jacob, og jeg har aldrig set nogen komme op på den måde uden at have øvet en del gange. Peder skulle kun se os gøre det en enkelt gang – så kopierer han det bare, og det er ikke normalt.

Undtagelsen er kun mennesker der måske vil skade sig selv

Hvad kan man som udviklingshandicappet få ud af jeres forskellige tilbud? Og sker det, at I afviser nogen?

- De eneste, vi ikke har mod på at tage imod, er nogen, vi måske ikke kan forhindre i at gøre skade på sig selv, eksempelvis selvmordstruede. Dansk Handicap Forbund har også gerne villet have os til at konkretisere, hvilke slags handicap, vi kan tage imod. Vi har svaret, at vi vil tage imod alle med åbne arme, fordi det er muligt for alle at komme på vandet.

Selvfølgelig er der nogen med en respirator, der kan være lidt ’besværlige’. Men vi har købt fire Mega Stand-ups. De er guld værd til vores brug. Selv om du har en nærmest total funktionsnedsættelse, kan du komme ud at sejle på sådan en og være en del af fællesskabet.

Der var en fyr, der hedder Anders, som er multihandicappet og heller ikke kan tale. Han sidder i en kæmpe kørestol med alle mulige anordninger. Men da han blev sat til rette i en af vores nye store Fat Boy sækkestole, kom der store smil om munden. De er så store, at da Anders, eksklusiv kørestol, kom op at sidde på sin, sank han lige så gelinde ned i det hul, der tog form efter ham og værnede ham på alle sider mod at trille i vandet.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 4 2021

FAKTA

Lidt om Blue Spirits fokus på handicap

Blue Spirits vision er at gøre surfing tilgængeligt for alle. Det gør de blandt andet gennem surfskole og kurser for mennesker med særlige behov.

De laver også events som Team building, for eksempel med 8-personers mega SUP boards (SUP= Stand Up Paddle), hvor man på nogenlunde fredsommeligt vand padler afsted i fællesskab.

Blue Spirit kommer gerne ud i landet og instruerer. I den forbindelse kan oprettes en mobil Udlejningsstation.

Læs mere på bluespirit.dk.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 4 2021

- Ildsjæl: Jacob har lavet en surf-skole for alle
- Tema: Det usikre liv på nettet
- Portræt: På dybt vand – en fars historie

Kender du en ildsjæl?

Kender du en, der skal være ildsjæl i Lev Magasinet, så skriv til os på redaktion@lev.dk.

Det er vigtigt, at det handler om ildsjælens fritid og ikke hans eller hendes professionelle arbejde.