Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Regering henover midten skal prioritere handicapreform

Efter halvanden måneds forhandlinger er der nu dannet en regering mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, og den er klar med et regeringsgrundlag, hvor handicapområdet har fået sit eget afsnit. Nu bør den nye regering prioritere en handicapreform med styrket kvalitet, specialisering og øget retssikkerhed til mennesker med handicap, mener Levs landsformand

NYHED

KORT FORTALT


DET MENER LEV, AT DEN NYE REGERING BØR PRIORITERE:

En styrkelse af mulighederne for at mennesker med handicap kan få arbejde, for eksempel via KLAPjob.

Fortsættelse af arbejdet med specialeplan på handicapområdet.

Bedre vilkår og støttesystemer for de ikke-digitale.

Undskyldningen til de tidligere anbragte sær- og åndssvageforsorgen.

Og endelig skal de aftaler der blev lavet før valget, fremsættes som lovforslag.

Den nye regering fremlage i dag sit regeringsgrundlag, der udpeger de initiativer, man agter at gennemføre på de forskellige politiske områder. Handicapområdet har fået sit eget afsnit, og her er der blandt andet fokus på – gennem en handlingsplan – at give mennesker med handicap bedre muligheder på arbejdsmarkedet. Den nye regering lægger desuden op til at fortsætte arbejdet med en specialeplan, der skal ”… skabe tryghed for mennesker med handicap, som har behov for et højt specialiseret tilbud.” og der skal gennemføres en forenkling af reglerne for visitation til hjælpemidler.

KLAPjob kan bidrage til flere job for mennesker med handicap

Levs landsformand, Anni Sørensen, glæder sig over, at den nye regering vil styrke mulighederne for at mennesker med handicap kan bidrage på arbejdsmarkedet. Her er Levs KLAPjob en central indsats, der er mulighed for at udvikle yderligere, mener Anni Sørensen.

Jeg var ikke imponeret over den tidligere regerings udspil til en specialeplan. Der var gode tanker i udspillet, men sammen med resten af handicapbevægelsen, var vi skeptiske over for ambitionsniveauet med specialeplanen

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Fortsættelse af arbejdet med specialeplan på handicapområdet

Anni Sørensen noterer sig med tilfredshed, at den nye regering har holdt fast i ambitionerne om en styrkelse af indsatsen for mennesker med behov for specialiserede sociale tilbud og indsatser.

”Jeg var ikke imponeret over den tidligere regerings udspil til en specialeplan. Der var gode tanker i udspillet, men sammen med resten af handicapbevægelsen, var vi skeptiske over for ambitionsniveauet med specialeplanen. Udspillet manglede en sikring af finansieringen og fagligheden i visitationen til tilbuddene. Her må den nye regering være langt mere ambitiøs. Vi skal have en omfattende reform af hele handicapområdet med styrket kvalitet, specialisering og retssikkerhed”, understreger Anni Sørensen.

Alle skal med i digitaliseringen

Lev offentliggjorde i går en undersøgelse, der viser de store udfordringer, som mennesker med udviklingshandicap – og ikke mindst deres pårørende – oplever i kraft af den stadig mere intense digitalisering. En undersøgelse, som også blev omtalt i flere landsdækkende medier.

Regeringsgrundlaget indeholder ambitioner om fortsat digitalisering af samfundet, idet det angives, at regeringen vil ”… fortsætte de ambitiøse investeringer i digitalisering og automatisering på tværs af både den offentlige og private sektor.” I umiddelbar forlængelse heraf slås det dog fast, at det skal sikres, ”… at alle kan være med, uanset hvilke digitale kompetencer man besidder”.

Levs landsformand glæder sig over regeringsgrundlagets anerkendelse af de store udfordringer, mange har med den tiltagende digitalisering. Men hun understreger samtidigt, at der er brug for en stærkere forpligtelse:

”Det er godt, at den nye regering har øje for de mange borgere, som kommer i klemme, når der digitaliseres. Men samtidigt skal der også foretages reelle og forpligtende investeringer i bedre vilkår og støttesystemer for de ikke-digitale, herunder mange voksne med udviklingshandicap. De pæne hensigter skal følges op af konkrete investeringer i udvikling af nye løsninger”, siger Anni Sørensen.

Det er godt, at den nye regering har øje for de mange borgere, som kommer i klemme, når der digitaliseres. Men samtidigt skal der også foretages reelle og forpligtende investeringer i bedre vilkår og støttesystemer for de ikke-digitale, herunder mange voksne med udviklingshandicap.

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Behov for klar melding om undskyldning

Et af den tidligere regerings højt profilerede projekter var Mette Frederiksens entydige løfte om at give de tidligere anbragte i Sær- og åndssvageforsorgen en officiel undskyldning for de overgreb og krænkelser, de blev udsat for gennem store dele af det tyvende århundrede.

”Den officielle undskyldning til forsorgens tidligere anbragte er nok ikke et emne for regeringsprogrammet. Men vi har altså brug for en hurtig og entydig afklaring fra Statsministeren. Hvornår kommer den lovede undskyldning?”, siger Anni Sørensen

Politiske aftaler fra før valget skal føres ud i livet

Endelig bemærker Levs landsformand, at regeringsgrundlaget ikke omtaler, at der skal fremsættes lovforslag i Folketinget på baggrund af en række politiske aftaler fra før valget. Det drejer sig om udvidelse af 14-ugers varslingsordningen i Serviceloven, afskaffelse af aldersgrænsen på overvågning i BPA, stk. 3, samt styrkelsen af Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse, STU.

”Der er politiske aftaler bag disse initiativer – i alle tilfælde med Socialdemokratiet som et af partierne bag. Selvom regeringen nu er anderledes sammensat, så går jeg ud fra, at den nye regering straks tager initiativ til at omsætte aftalerne i konkret lovgivning”, siger Anni Sørensen.

KORT FORTALT


DET MENER LEV, AT DEN NYE REGERING BØR PRIORITERE:

En styrkelse af mulighederne for at mennesker med handicap kan få arbejde, for eksempel via KLAPjob.

Fortsættelse af arbejdet med specialeplan på handicapområdet.

Bedre vilkår og støttesystemer for de ikke-digitale.

Undskyldningen til de tidligere anbragte sær- og åndssvageforsorgen.

Og endelig skal de aftaler der blev lavet før valget, fremsættes som lovforslag.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Små piger på forglemmigej-dagen engang i 1950'erne.

Støt Lev

Hjælp Lev med at forbedre forholdene for mennesker med udviklingshandicap og deres familier.
Din støtte gør en forskel!