Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Først står den på fight - så hænger de ud i klubben

Spillerne på Fighterne, et hold med spillere med særlige behov, elsker at komme til træning. Selve det at give den en skalle til træningen er selvfølgelig vigtigt. Men samværet med kammeraterne på holdet og i klubben er næsten lige så vigtigt

NYHED

KORT FORTALT


FIGHTERNE

Fighterne elsker fodbold.

De elsker at komme til træning.

Det er sjovt, og de får rørt sig.

Og så er det fedt at være en del af klubben.

Af Arne Ditlevsen / Foto: Rasmus Laurvig

Begejstringen er ikke til at tage fejl af, når spillerne fra Fighterne torsdag kl. 17.00 binder fodboldstøvlerne, og benskinnerne er på plads. For ugens træning er et højdepunkt.

Holdleder Malene Svangrens søn, Oliver, er målmand på holdet. Hun forsøger at være med alle træningsdage, men er med til alle stævner.

”De kommer ud og får noget motion, og de oplever en helt særlig glæde. Min søn går en hel uge og glæder sig til, at han skal afsted. Den mentale sundhed i at komme ud, men også det at få rørt sig, det synes jeg er meget vigtigt. Nu har jeg en dreng med Downs syndrom, hvor de måske har en tendens til at tage lidt på,” siger Malene med smil i stemmen, ”så han skal jo passe ekstra på.”

Mens vi taler, er Oliver lige ude at løbe en tur, så han gør sit til at holde sig i gang.

Det er tydeligt, at de er blevet bedre til at løbe, bedre motorisk, bedre til at ramme bolden, og måske også til at arbejde sammen

Malene Svangren, holdleder for Fighterne

Alle kan være med

Fighterne er et fodboldhold med unge med udviklingshandicap, autisme og ADHD. Holdet blev etableret i 2015. Der er cirka 20 spillere fordelt på to hold. Den yngste er 10 eller 11 år, og så er de ellers op til 22 år. Fighterne er en del af klubben KFUM Fodbold Randers.

”Men vi har lige fået en på 42. Man er mere inddelt efter niveau end efter alder. Til det første stævne kom vi ud med vores drenge, som jo lige var begyndt at spille fodbold, og så mødte vi nogle fuldvoksne mænd med fuldskæg… hold da op… men det er jo fordi, at der ikke er noget, der hedder senior eller junior. Det er for alle,” fortæller Malene Svangren.

Træningen styres af Per Henrik Jensen, der også er landstræner i Parasport Danmark- regi. Der er tryk på fra start af, men altid med fokus på, at man giver det, man kan. Han er ikke i tvivl om, at det forbedrer spillernes generelle sundhed at være en del af Fighterne:

”Sundhed er jo mange ting. Bare det at de unge mennesker, med specielle behov, kommer ud og dyrker noget motion, får rørt kroppen, får nogle indtryk, nye kammerater. Det er ikke på grund af motionen, de måske glæder sig, men på grund af kammeratskabet,” siger Per Henrik Jensen, der også prøver at inspirere spillerne på anden vis end på træningsbanen:

”Vi snakker nogle gange om, hvad de har fået at spise. Hvis man skal være en god fodboldspiller, skal man også spise sundt, uanset om det er for Fighterne eller andre steder. Jeg ved sgu ikke, om de hører efter, men vi gør et forsøg, så må vi jo se, om de tager det med hjem.”

Træner Per Henrik Jensen instruerer nogle af spillerne.
Foto: Rasmus Laurvig

Foreningslivet kan noget

Holdleder Malene Svangren sammenfatter de positive ting ved at være med i Fighterne således:

”I starten løb de hovedløst rundt, og næsten ingen kunne løbe fra den ene ende af banen til den anden, det kan de jo så nu. Det er tydeligt, at de er blevet bedre til at løbe, bedre motorisk, bedre til at ramme bolden, og måske også til at arbejde sammen.”

Grundstammen på holdet er den samme siden starten i 2015, men et par stykker er blevet så gode, at de nu spiller på klubbens U15 hold, og en er blevet almindelig seniorspiller.

Holdleder Malene Svangren
Foto: Rasmus Laurvig

Vi beder Malene Svangren sætte lidt ord på, hvad det har gjort for hendes søn at blive en del af Fighterne:

”Hvis han ikke spillede her, ville han et eller andet sted gå glip af en masse. Bare det at komme i klubben og sige hej og kende alle. Det der med foreningslivet kan noget – man giver et nap med, stiller op som frivillig, og når der er stævner, er der nogle, der kommer og hjælper med det ene og det andet. Oliver stiller også op og hjælper med det, han kan. Det tænker jeg, at alle har godt af at være med i.”

Fødselshjælper

Fighter-holdet i Randers er ikke opstået af sig selv. Parasport Danmark var nemlig inde over med en konsulent, der hjalp med at undersøge mulighederne for at skabe et fodboldtilbud til børn og unge med særlige behov i en lokal klub.

Det handlede om at få skabt en forbindelse mellem en specialskole og et lokalt idrætstilbud, og her havde konsulenten fra Parasport Danmark en central rolle. Om den model siger Søren Jul Kristensen, bredde- og teamchef i Parasport Danmark:

”Specialskolen finder en flok, der gerne vil dyrke en idræt. Vi finder ud af, hvordan det kan komme til at ske. I starten er vi meget inde over, men på sigt skal det køre som et almindeligt idrætstilbud.” Som det også er sket for Fighterne.

Parasport Danmark har forskellige modeller til at skabe inklusion i idrætsverdenen, blandt andet har man uddannet såkaldte superledere i idrætsklubberne. Deres rolle er åbne døre, fjerne modstand og rydde forhindringer af vejen for at skabe succesfuld inklusion.

I alt er der blevet dannet over 20 hold for mennesker med særlige behov i forskellige almene idrætsklubber ved hjælp af Superlederne.

”Ud over gode idrætstilbud har vi stor fokus på fællesskab og inklusion, så disse hold indgår på lige fod med andre hold i klubberne,” siger Søren Jul Kristensen.

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 3 2022

 

Læs også:

Vejen til et sundt liv

Der er omfattende ulighed i sundhed for mennesker med udviklingshandicap. Eksempelvis screenes færre for kræft, og levetiden er generelt kortere. Det er dokumenteret i adskillige undersøgelser. Alt er dog ikke sort – der er positive tiltag i gang, som skal vende udviklingen.  

Ulighed blokerer for et sundere liv

Personer med udviklingshandicap bliver ikke nær så gamle som resten af befolkningen. Blandt andet på grund af mange livsstilsrelaterede sygdomme og dårligere eller ingen behandling. Derfor er det også helt afgørende, at de nye sundhedstjek af voksne for alvor kommer i gang.

Vær aktiv uden at tænke over det

Man kan gå til fodbold, svømning, badminton og alt muligt andet. Men man kan også gøre bevægelse og aktivitet til en integreret del af dagligdagen. Det har man gjort på aktivitetstilbuddet Bakkevænget i Vejle, efter at alle medarbejderne har været på kursus hos Parasport Danmark.

Styrket indsats på fodbold-fronten er på vej

Der er meget positive erfaringer med at lave fodboldhold for voksne med handicap og særlige behov, og de skal nu bredes ud til børn og unge.

KORT FORTALT


FIGHTERNE

Fighterne elsker fodbold.

De elsker at komme til træning.

Det er sjovt, og de får rørt sig.

Og så er det fedt at være en del af klubben.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 3 2022

- Portræt: Emmy er rollemodel
- Tema: Vejen til et sundt liv
- Særforsorgens øjenvidner: Bundet, tæsket og nedgjort