Folkeafstemning om forsvarsforbeholdet 1. juni 2022
Den 1. juni 2022 skal danskerne stemme ja eller nej til, om Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet
KORT FORTALT
FOLKEAFSTEMNING
Folketingets EU-oplysning har lavet en hjemmeside, hvor du blandt andet kan læse om hvad forsvarsforbeholdet er og hvad der sker, hvis vi stemmer ja eller nej.
Udenrigsministeriet har også lavet en hjemmeside om folkeafstemningen. På denne side kan læse om hvad de enkelte partier i Folketinget synes, at vi bør stemme.
Vi har også lavet en lille forklaring på, hvordan du stemmer til folkeafstemningen.
Stemmer du ja eller nej? Hvad bestemmer Danmark? Hvad er EU's forsvarssamarbejde? Hvad er forskellen på EU og NATO? Hvad mener partierne? Det er blot nogle af de spørgsmål, du kan få svar på Folketingets EU-oplysnings hjemmeside om folkeafstemningen.
På EU-oplysningens hjemmeside kan du også finde undervisningsmaterialer om forsvarsforbeholdet. Materialet er rettet mod henholdsvis grundskolerne og ungdomsuddannelserne.
Udenrigsministeriet har også lavet en hjemmeside om folkeafstemningen. Her kan du finde information om, hvad vi skal stemme om, hvordan du stemmer og Folketingets partiers holdninger til forsvarsforbeholdet.
Folketingets EU-oplysnings side om folkeafstemningen: https://www.eu.dk/da/forsvarsforbehold
Folketingets EU-oplysnings side med undervisningsmateriale om forsvarsforbeholdet: https://www.eu.dk/da/undervisning
Udenrigsministeriets hjemmeside om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet 1juni.dk: https://1juni.dk/
Sådan stemmer du
Næsten alle - også mennesker med et udviklingshandicap - kan stemme til folkeafstemningen. Dog er der nogle få med et såkaldt §6-værgemål med fuld fratagelse af den retlige handleevne, der ikke kan. Men de kan søge om at få ændret deres værgemål, så de kan stemme. Det kan du læse mere om i artiklen Sådan får du stemmeret.
Her er lidt hjælp til, hvordan du stemmer og hvad du skal huske i forbindelse med afstemningen.
Hvad skal du gøre inden valgdagen?
Du får tilsendt et valgkort, der kommer i din postkasse en uges tid inden folkeafstemningen. Valgkortet skal du huske at medbringe, når du skal stemme.
Det er en god ide at finde ud af, hvad du vil stemme, inden du tager afsted. Du kan måske snakke med dine venner, din værge eller din familie om det. Husk, at det altid er dig selv, der bestemmer, om du vil stemme ja eller nej – eller om du overhovedet har lyst til at stemme.
Det er også en god idé at også undersøge, hvor dit valgsted er og hvordan du nemmest kommer derhen. Valgstedet er typisk en kommunal bygning for eksempel en skole eller lignende. Valgstedet står også på det valgkort, du får tilsendt.
Der er også mulighed for at stemme før selve valgdagen. Det kaldes, at brevstemme. Du kan brevstemme frem til og med lørdag den 28. maj 2022. Oftest foregår det i for eksempel Borgerservice og det behøver ikke at foregå i den kommune, du bor i. Spørg din kommune om åbningstider for brevstemmeafgivning, da de kan variere fra kommune til kommune.
Hvis du bor på for eksempel et bosted, kan det også være, at du har mulighed for at stemme hjemme. Kommunen vil sørge for, at der kommer valgtilforordnede hen til bostedet. De valgtilforordnede udleverer det, der hedder en brevstemmeseddel og et følgebrev, og de tager i mod din stemme. Spørg personalet om det er en mulighed for dig der, hvor du bor.
Hvordan kommer du hen til valgstedet?
Har du et handicap, der medfører, at du ikke kan færdes på egen hånd eller har behov for hjælp til at stemme, så har du krav på ledsagelse af en pædagog fra dit bosted. Du kan også vælge at lade din værge eller et familiemedlem hjælpe dig hen til valgstedet for at stemme.
Hvordan stemmer du?
Når du kommer frem til valgstedet, sidder der nogle personer bag et bord. De kaldes for valgtilforordnede. Du bliver kaldt hen til en af de personer, der beder om at få dit valgkort. Personen vil så spørge dig, hvornår du er født, som du skal fortælle til personen. Du kan eventuelt medbringe dit gule sygesikringskort, hvis du ikke lige kan huske, hvilken dato du er født.
Hvis du har brug for hjælp med at stemme, så kan du få hjælp af de personer på valgstedet, der tjekker dit valgkort og giver dig din stemmeseddel. Du skal blot bede dem om hjælp, når du kommer hen på valgstedet. Der er også mulighed for at du kan få hjælp af en person du vælger. Det kunne for eksempel være en pædagog eller et familiemedlem.
Reglerne for at få hjælp til at stemme kan du læse på Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside: https://valg.im.dk/vaelgere/hvordan-stemmer-jeg/kan-jeg-faa-hjaelp-til-at-stemme
Du får så din stemmeseddel og så går du hen til stemmerummet for at sætte dit kryds. Du kan enten sætte dit kryds ved ’Ja’ eller ved ’Nej’. Du kan også helt lade være med at sætte et kryds. Det kaldes en blank stemme.
Hvis du kommer til at sætte et forkert kryds på stemmesedlen, så kan du få en ny stemmeseddel ved at spørge en af de valgtilforordnede.
Når du er færdig i stemmerummet og eventuelt har sit dit kryds, så folder du din stemmeseddel og putter den ned i stemmekassen.
Og så har du stemt ;o)