Gammel vin på nye flasker?
Sideløbende med specialeplanen foreslår udspillet, at der etableres en struktur bestående af såkaldte ”specialfunktioner” og ”rådgivningsfunktioner”. Disse nye funktioner skal dels synliggøre faglige miljøer med specialviden, dels yde specialrådgivning og udredning i konkrete sager i kommunerne. Udspillets beskrivelse af rådgivningsfunktionerne ligge umiddelbart meget tæt op af den opgave som i dag er defineret for VISO. Men altså nu med en anden betegnelse.
Det ser umiddelbart potent og handlekraftigt ud, men når man kigger efter, er det svært at få øje på væsentlige forskelle, ud over de nye betegnelser
Anni Sørensen, Levs landsformand
I udspillet foreslås det desuden, at Den Nationale Koordinationsstruktur, NATKO, nedlægges og erstattes af en ”ny organisering for national specialeplanlægning og kapacitetsstyring.” Denne organisering forankres – ganske som det eksisterende NATKO – i Socialstyrelsen. Også her er ændringerne tilsyneladende beskedne, om end den nye organisering skal udstyres med stærkere beføjelser til at sikre opretholdelsen af højt specialiserede tilbud i kommunerne.
Levs landsformand synes, at det er svært at få øje på den helt store forskel mellem det eksisterende VISO og NATKO og så de ’nye organiseringer’ i udspillet.
- Jeg ved, det er en forslidt talemåde, men det ligner altså ’gammel vin på nye flasker’. Det ser umiddelbart potent og handlekraftigt ud, men når man kigger efter, er det svært at få øje på væsentlige forskelle, ud over de nye betegnelser, siger Anni Sørensen.
Konkrete løsninger fra handicaporganisationerne
Lev, og en lang række andre organisationer på handicapområdet, er kommet med flere konkrete løsningsforslag undervejs i processen med evalueringen, men det er der tilsyneladende ikke lyttet meget til i udspillet:
- Jeg er ikke låst fast på en bestemt løsningsmodel. Men det er altså helt afgørende, at der gives troværdige svar på hovedproblemerne på handicapområdet, nemlig borgernes skrøbelige retssikkerhed, kvalitet og specialisering i kommunernes visitation, og kommunernes økonomi og incitamenter.
- Vi har fra Levs side peget på, at der er behov for en mere solidarisk model, hvor en større andel af udgifterne afholdes på tværs af kommunerne. Og på at kommunernes økonomiske incitamenter skal understøtte, at borgeren visiteres til det rigtige tilbud første gang. Men det perspektiv er der reelt intet af i regeringens udspil. Det er jeg ærgerlig over, for det gør, at udsigten til, at specialeplan med videre risikerer at få alt for lille betydning i praksis, siger Anni Sørensen.
Folketingets partier har bolden
Selvom regeringens politiske udspil skuffer, så holder Levs landsformand fast i håbet om, at den endelige aftale med Folketingets øvrige partier, kan ende med et bedre resultat.
- Nu skal udspillet forhandles med Folketingets partier, og her vil vi fortsætte vores dialog med partierne og argumentere for en reform, der i højere grad skaber de nødvendige løsninger på området. Folketinget må ganske enkelt tage konsekvensen af de mange sympatitilkendegivelser, som mennesker med handicap har fået fra et bredt udsnit af partierne gennem de seneste mange år, slutter Anni Sørensen.