Lev Magasinet 4 2022
- Portræt: Glad er anderledes
- Tema: En skole til hver elev
- Frivillige: Team Lejrhjælper blandt 32.000 spejdere
På Spejdernes Lejr 2022 var mennesker med udviklingshandicap med som frivillige hjælpere
Af Lars Ege og Hans Andersen
Knap 100 med forskellige handicap fra hele landet deltog på Spejdernes Lejr 2022 som frivillige hjælpere. Det var to garvede spejdere, Maria Christiansen og Jannik ’Nick’ Augsburg, der var ansvarlige for nyskabelsen Team Lejrhjælper i samarbejde med lejrens værtskommuner Høje Taastrup, Roskilde og Greve.
Nicks datter, Karen, der har et udviklingshandicap, har æren for, at det blev til virkelighed. Hun såede frøet for et par år siden, hvor hun tilsyneladende ud af det blå spurgte sin far: ”Skal vi snart på spejderlejr igen?”. Forhistorien var, at Karen mange år før i sin barndom ofte havde været med Nick rundt i spejderverdenen. På en spejderlejr kom hun lidt tilfældigt med på et hold opvaskere, og dén store oplevelse værnede hun godt om.
Et frø spirede - og blomstrede i juli i rammerne af den fantastiske teltlejr i Hedeland Naturpark.
Det er håbet, at Spejdernes Lejr kan så dét lille frø, der kan få alle parter til at tænke anderledes, så også voksne med handicap kan skabe bånd med spejdergrupper og blive frivillige der
Jannik ’Nick’ Augsburg, medansvarlig for Team Lejrhjælper
Oprindelig ville Team Lejrhjælper formidle opgaver til enkeltpersoner - primært fra lokalområdet - da der ikke også kunne tilbydes støtte i forbindelse med indkvartering på lejren. Desværre var der bare ikke så mange, der meldte sig som individuelle lejrhjælpere. Men de, der gjorde det, fik spændende jobs rundt om i lejren.
Til gengæld fik projektet hurtigt et nyt twist. Kontakten til de tre værtskommuner medførte nemlig, at Høje Taastrup flyttede hele dagtilbuddet Solgården ud på lejren både i uge 29, hvor lejren blev etableret, og i uge 30, hvor selve lejren fandt sted. Også Roskilde Kommune indgik i ’udviklingsprojektet’, omend i noget mindre målestok.
De, der kunne håndtere det, fik opgaver i café, information, kantine eller i et af de små supermarkeder, der var på lejren, men man sørgede for, at der var jobs til alle. Blandt andet var der en dansepatrulje, der kørte rundt med en pyntet vogn med en stor soundboks og spredte glæde med høj musik og fællesdans.
Opgaverne – store som små – skabte begejstring, glæde og stolthed hos de frivillige, som kunne se, at deres indsats gjorde en forskel.
Dansepatruljen i aktion.
Foto: Hans Andersen
Udvalget bag Team Lejrhjælper har fået fondsmidler til et samarbejde med Socialt Udviklingscenter SUS om en erfaringsopsamling. Det skal danne afsæt for at videreudvikle mulighederne for unge og voksne med udviklingshandicap som frivillige i spejderbevægelsen.
Forhåbentlig er projektet blot starten på noget større. ’Nick’ uddyber:
”Spejderne er gode til at inkludere børn og unge med handicap. Men der skal være noget eller nogen, der kan bygge bro mellem bostedet og spejdergruppen. Det er håbet, at Spejdernes Lejr kan så dét lille frø, der kan få alle parter til at tænke anderledes, så også voksne med handicap kan skabe bånd med spejdergrupper og blive frivillige der.”
Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 4 2022
I dagene fra den 23. juli - 31. juli 2022 flyttede omkring 32.000 spejdere fra Danmark og udlandet til naturområdet Hedeland Naturpark i Høje-Taastrup, Greve og Roskilde Kommuner. Desuden boede der 4.000 frivillige, og der var cirka 60.000 gæster forbi i ugens løb.
Spejdernes Lejr er Danmarks største spejderlejr og den største lejr for børn og unge i hele Norden. Bag Spejdernes Lejr står Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. Tilsammen står korpsene bag Foreningen Spejderne.
Læs mere om Team Lejrhjælper på spejderneslejr.dk.