Lev Magasinet 4 2022
- Portræt: Glad er anderledes
- Tema: En skole til hver elev
- Frivillige: Team Lejrhjælper blandt 32.000 spejdere
Heidi Gryholt uddannede sig i 2021 til seksualvejleder. Sammen med tre andre seksualvejledere har hun kastet al sin energi ind i at lave nogle redskaber, der kan hjælpe mennesker med udviklingshandicap til at afkode andres signaler
Af Emma Borello I Foto: Alex Tran
Heidi Gryholt har som socialpædagog gennem de seneste ni år arbejdet med mennesker med udviklingshandicap. I 2021 valgte Heidi at videreuddanne sig til seksualvejleder, og på studiet mødte hun tre andre kvinder, der ligesom hende selv interesserede sig for, hvordan mennesker med udviklingshandicap aflæser andres signaler og grænser.
”Det her område har skabt et stort engagement hos os alle fire i studiegruppen. Vi har set, hvordan det har været en kæmpe udfordring for målgruppen, at de har svært ved at afkode andres signaler og dermed også kende til andres grænser.”
En sød hilsen eller et kram kan lige pludselig opfattes af den ene part som om, at man er kærester, og det kan lede til grænseoverskridende adfærd og falske forhåbninger.
”Der kan opstå en masse forventninger, som ikke bliver opfyldt. Så vi har været interesserede i at lave et ’produkt’, der kunne gøre det lettere for den her gruppe at få fortalt hinanden, hvad de selv har lyst til, og være aktivt interesseret i, om dem, de er sammen med, har det på en helt anden måde – eller måske på samme!”
Vi har set, hvordan det har været en kæmpe udfordring for målgruppen, at de har svært ved at afkode andres signaler og dermed også kende til andres grænser
Heidi Gryholt, socialpædagog og seksualvejleder
På baggrund af erfaringerne fra deres studie har Heidi og hendes gruppe lavet tre læringsfoldere, som forklarer, hvad det vil sige at lede efter en kæreste, ven eller ingen af delene. Ud fra folderne kan det pædagogiske personale, hjemmevejledere og andre støttepersoner snakke med personen med udviklingshandicap om emnerne.
I forlængelse af læringsfolderne har studiegruppen også produceret tre badges; rød, gul og grøn, som man kan have på til fester og andre sociale arrangementer. Badgene signalerer, om man er interesseret i en kæreste, ven eller ingen af delene, og de skal hjælpe til, at man hurtigere kan afkode, hvem der er på udkig efter hvad.
I foråret afholdt Heidis studiegruppe en fest for 45 af dem, der havde deltaget som interviewpersoner i deres opgave. Alle festdeltagere bar det badge, der passede til dem og deres behov.
”Det gik mega godt! De var rigtig gode til at gå rundt og spørge hinanden: ”hvilken en badge har du på?” og ”hvorfor?” Vi fik også et kærestepar i løbet af aftenen. Så det var rigtig fedt. Vi kan se, at vores arbejde bringer glæde, og at deltagerne følte sig set til festen, og det er meget tilfredsstillende for os.”
Heidi viser de tre badges.
Foto: Alex Tran
Heidi håber på, at deres arbejde vil kunne bidrage til mindre ensomhed og mere livsglæde og livskvalitet.
Selvom badgene var en succes til festen, er der stadig, ifølge Heidi Gryholt, et stort behov for dialog om seksualitet og grænser.
”Jeg synes desværre, at det er tabubelagt og ofte bliver slået hen med reaktionen, at ”det er jo ikke noget, de gør”. Jeg tror mest af alt, at det er en berøringsangst fra pædagogernes side. Det handler om, at vi skal turde tale om grænser, intimitet og seksualitet.”
Heidi og hendes studiegruppe håber på, at deres læringsfoldere og badges kan være med til at starte en dialog mellem pædagoger, støttepersonale og mennesker med udviklingshandicap.
Studiegruppen har kontakt til Sølundfestivalen, og ambitionen er at blive knyttet til festivalens Kærestebod til næste sommer og være med til at skabe en åben dialog om signaler og grænser.
Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 4 2022
Heidi Gryholt er 35 år, uddannet socialpædagog og ved at videreuddanne sig til seksualvejleder.
Til daglig bor Heidi i Odense sammen med sin mand og to børn Sofia på 16, Emil på 13 og snogen Lotte.
Er du interesseret i at høre mere eller købe læringsfoldere og badges, kan du tage kontakt til Heidi Gryholt på heidiia@live.dk
Kender du en, der skal være ildsjæl i Lev Magasinet, så skriv til os på redaktion@lev.dk.
Det er vigtigt, at det handler om ildsjælens fritid og ikke hans eller hendes professionelle arbejde.