Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Undskyldning - efter et langt tilløb

Efter et langt tilløb ser det nu endelig ud til, at de tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen får en officiel undskyldning fra den danske stat. Regeringen vil inden for de kommende måneder holde et arrangement, hvor undskyldningen vil blive givet. Levs landsformand glæder sig over, at det nu ser ud til at falde på plads. Det har de mange tidligere anbragte, som blev svigtet og udsat for overgreb, fortjent

NYHED

KORT FORTALT


ENDELIG FÅR ANBRAGTE UNDER ÅNDSSVAGEFORSORGEN EN UNDSKYLDNING

Socialministeren har i dag meddelt, at dem, der har været anbragt i åndssvageforsorgen, snart får en en undskyldning af Regeringen.

Det er Levs landsformand, Anni Sørensen, glad for.

Sommeren 2022 meddelte den daværende socialminister, Astrid Krag, at regeringen agtede at give en undskyldning til de tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen. Baggrunden for beslutningen var et stort udredningsarbejde, der dokumenterede de grove, omfattende og vedvarende svigt og overgreb, som tusindvis af børn, unge og voksne blev udsat for i forsorgen i perioden fra 1933 til 1980. 

Men arrangementet, hvor undskyldningen skulle overbringes, kom ikke på plads, inden valget var udskrevet. Og siden den nye regerings tiltrædelse har der været usikkerhed om, hvorvidt man ville leve op til den tidligere regerings løfter. 

Det er vigtigt, at vi lytter til særligt de mest smertefulde dele af vores historie og lærer af dem. En undskyldning fra statens side er derfor på sin plads.

Social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil

Den usikkerhed blev heldigvis fejet af banen med udmeldingen fra social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil. Ministeren siger blandt andet i pressemeddelelsen fra ministeriet: 

- Det er meningen, at samfundet og staten skal passe på borgerne. Her er der sket det modsatte. Borgere i statens varetægt har været udsat for ubegribeligt horrible overgreb. Vold, omsorgssvigt, seksuelle krænkelser, indespærring på ubestemt tid. Overgreb som også i datidens lovgivning var ulovligt. Og hvor der ikke blev grebet ind. Ikke blev afsagt dom. Overgreb som ikke blev stoppet. Det er vigtigt, at vi lytter til særligt de mest smertefulde dele af vores historie og lærer af dem. En undskyldning fra statens side er derfor på sin plads.

Med undskyldningen fra regeringen tager vi som samfund ansvar.

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Levs landsformand, Anni Sørensen, glæder sig over, at der nu er skabt klarhed, og at undskyldningen er på vej: 

- Jeg havde simpelthen svært ved at forestille mig, at den nye regering ville løbe fra løftet om en undskyldning. Men det skulle åbenbart tage lidt ekstra tid. Nu ligger meldingen fra regeringen klar og det glæder mig, at den usikkerhed er ryddet af vejen. Først og fremmest på vegne af de mange mennesker som var udsat for de overgreb og svigt, som vi har fået dokumenteret var så udbredt – ikke mindst i den daværende åndssvageforsorg, siger Anni Sørensen. 

Anni Sørensen mener, at den officielle undskyldning er en meget vigtig markering. 

- Med undskyldningen fra regeringen tager vi som samfund ansvar. De mange tidligere anbragte får en anerkendelse af, at det de blev udsat for – ofte gennem flere årtier – var forkert og et svigt fra et samfund, der burde have handlet anderledes. Også dengang. Den anerkendelse er vigtig i sig selv, siger Anni Sørensen. 

KORT FORTALT


ENDELIG FÅR ANBRAGTE UNDER ÅNDSSVAGEFORSORGEN EN UNDSKYLDNING

Socialministeren har i dag meddelt, at dem, der har været anbragt i åndssvageforsorgen, snart får en en undskyldning af Regeringen.

Det er Levs landsformand, Anni Sørensen, glad for.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Små piger på forglemmigej-dagen engang i 1950'erne.

Støt Lev

Hjælp Lev med at forbedre forholdene for mennesker med udviklingshandicap og deres familier.
Din støtte gør en forskel!