Arne Ditlevsen, Foto: Levs arkiv
Livsbetingelserne for familier med børn med udviklingshandicap i ’det globale syd’ er ofte præget af voldsomme kontraster.
På den ene side er der mødre, der mod alle odds lærer at stille sig op og forsvare deres børn. På den anden side er der børn som holdes indespærret - og nogen der pludseligt ’forsvinder’.
De to forskellige virkeligheder viser to sider af samme sag. Der er fremskridt på mange områder for familier med børn med udviklingshandicap i det globale syd. Men der er stadig kæmpe udfordringer mange andre steder.
Det formodes, at der er omkring 800 millioner mennesker med handicap i det globale syd. Op mod tre procent af verdens befolkning har et udviklingshandicap.Og som det er tilfældet herhjemme, ligger mennesker med udviklingshandicap nederst i hierarkiet. De er de sidste, der får mulighed for at komme i skole, få lægehjælp eller blive inkluderet i samfundet. Og forældrene må ofte opgive et arbejde for at passe børnene hjemme. Uden hjælp og støtte. Det er opskriften på fattigdom, stigma og diskrimination.
Lev har siden 1984 været aktiv i en række lande i det globale syd. Det er en forpligtigelse over for de mange mennesker med udviklingshandicap, der lever under forfærdelige forhold. For hvis Lev ikke gør noget, hvem skal så?
Organisationer, der hjælper mennesker med udviklingshandicap, er der ikke mange af. Heldigvis viser Levs mange års erfaringer på området, at det gør en forskel at være til stede og hjælpe de lokale organisationer. Det går langsomt, men når de først får foden indenfor, så flytter det holdninger.
På de næste sider kan du blandt andet komme med i skole i Uganda – en skole som Lev var med til at starte for 30 år siden.
Du kan også møde Jeleel fra Inclusion Ghana, der i mange år har samarbejdet med Lev. Og så kan du også læse om, hvad det er for en verden, Levs medarbejdere på de internationale projekter møder.
Tema bragt i Lev magasinet 5 2023.