Eksaminationen, hvor Danmark skulle stå på mål for arbejdet med realiseringen af Handicapkonventionen, fandt sted fredag den 23. august, og strakte sig over 6 timer.
Og det var seks lange timer i FN-bygningen i Geneve i Schweitz. Svarene fra de mange embedsmænd, som repræsenterede de danske, grønlandske og færøske regeringer, var formalistiske, polerede og undvigende. Helt centrale emner undlod embedsmændene helt at forholde sig til, men lovede at give skriftlige svar efterfølgende. Det virker som om, den danske regerings virkelighedsopfattelse er meget langt fra den, der er beskrevet og dokumenteret i civilsamfundsrapporten og rapporten fra Institut for Menneskerettigheder.
Komitéen ville blandt andet vide, hvorvidt regeringen – og regeringer de forløbne 10 år siden seneste eksamination i 2014 – har taget initiativ til en handlingsplan for afvikling af store institutioner til mennesker med handicap. Det var nemlig en af anbefalinger i handicapkomitéens anbefalinger i 2014.
Komitéen ville også have en redegørelse for de nyligt ændrede regler om magtanvendelse og for, hvordan Danmark har implementeret ændrede regler om værgemål, som bl.a. skulle give flere borgere fuld stemmeret. Emner, som både Institut for Menneskerettigheder og handicaporganisationerne har fokuseret på i deres rapporter til komitéen.
”Jeg er overbevist om, at det bliver en rapport med krads kritik fra FN’s Handicapkomité til Danmark."
Anni Sørensen, landsformand i Lev
Levs landsformand, Anni Sørensen, var til stede under eksaminationen af Danmark, og hun ærgrer sig over, hvor defensiv den danske regering var:
”Jeg er frustreret over, at der blev givet så få reelle svar fra regeringen. Når komiteen spurgte til de mange udfordringer for mennesker med handicap, som er beskrevet i civilsamfundsrapporten og rapporten fra Institut for Menneskerettigheder, så kom der ingen reelle svar. Svarene bestod mest i, at embedsmændene redegjorde for lovgivningen på forskellige områder. Det er skuffende – særligt i lyset af det store forarbejde, der er gjort, og i forhold til de store udfordringer, der er på handicapområdet”, sier Anni Sørensen.
Et særligt lavpunkt var, da embedsværket helt undlod at svare på Komitéens spørgsmål om, hvorvidt rettighederne for mennesker med handicap er blevet forværret. Men her kom intet svar! Kun en lang og pinefuld tavshed.
Handicapkomitéen udarbejder på baggrund af eksaminationen – og det omfattende materiale, som den har modtaget forud – en samlet rapport med konklusioner og anbefalinger til den danske regering.
”Jeg er overbevist om, at det bliver en rapport med krads kritik fra FN’s Handicapkomité til Danmark. Trods de mange undvigende svar ved eksaminationen, så forventer jeg, at Komitéen har forstået, at det i de seneste mange år er gået tilbage i forhold til vilkår og rettigheder for mennesker med handicap i Danmark. For et ekstremt velstående land som Danmark, så er det alvorligt og uforståeligt - og samtidigt et brud på de forpligtelser, man har efter konventionen. Det interessante bliver at se, hvordan regeringen vil forholde sig til – og handle på - kritikken, når den foreligger i Komitéens rapport”, siger Anni Sørensen. "Og vi vil bruge kritikken og anbefalingerne i vores handicappolitiske arbejde fremover."
Den endelige rapport fra FN’s Handicapkomité forventes at foreligge den 6. eller 9. september.