Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Regeringen offentliggør vidtgående forslag om mere magt over for mennesker med handicap

Regeringen har i dag sendt et lovforslag om ændring af servicelovens magtanvendelsesregler i høring. Her lægges der blandt andet op til markante udvidelser af personalets mulighed for at foretage fysiske fastholdelser, indlåsning i eget hjem, flere kommunale tvangsflytninger og væsentlige forringelser af borgerens retssikkerhed og beskyttelse

NYHED

KORT FORTALT


MERE BRUG AF MAGT OG TVANG OVERFOR BEBOERE I BOTILBUD

I dag er regeringen kommet med et nyt lovforslag.

Forslaget vil give kommunerne og bostederne lov til at bruge mere magt overfor mennesker med udviklingshandicap.

Lev mener, at det er helt forkert og at der ikke kommer noget godt ud af det.

I stedet burde man arbejde på at få flere dygtige pædagoger. Det vil kunne forhindre brug af magt.

Det offentliggjorte magt-lovforslag er præcis så vidtgående, som Lev forudsagde i søndags. Her offentliggjorde Lev en artikel med information om de ændringer, som vi havde fået kendskab til, var undervejs.

Levs landsformand, Anni Sørensen, udtrykte i den forbindelse håb om, at vi tog fejl, og at vi ikke havde fået dækkende oplysninger om, hvad der var på vej. Men det håb er nu knust:

”Vi har naturligvis ikke nået at være nede i alle hjørner af de små 300 sider, som lovforslaget fylder. Men ud fra det vi har nået at læse nu, står det lysende klart, at lovforslaget er lige så vidtgående og ekstremt, som vi frygtede. Jeg er chokeret over, at regeringen rent faktisk har valgt at gå den vej”, siger Anni Sørensen.

Det samlede billede er mere magt

Lovforslaget har enkelte elementer, som Lev er mindre kritiske over for eller positive over for. Men det kan umuligt skygge for det samlede billede, som tegner sig, siger Levs landsformand:

”Linjen i forslagene er helt entydig. Mennesker med udviklingshandicap i botilbud skal fremover udsættes for flere fastholdelser og indgreb – og markante forringelser af deres i forvejen skrøbelige retssikkerhed og beskyttelse.

Oven i det lægger regeringen op til at imødekomme KL og deres ekspertudvalg og indføre åben ladeport for tvangsflytning af mennesker med udviklingshandicap fra deres hjem i et botilbud. Man indrømmer tilmed i forslagets bemærkninger, at kommunernes mulighed for tvangsflytninger skal lempes ’for at sikre en mere effektiv ressourceudnyttelse’ ”, siger Anni Sørensen.

Lovforslaget er et uværdigt signal og bør trækkes tilbage

Socialministeriet har generelt været meget lukkede, om hvilke ændringer man arbejdede med i magtanvendelsesreglerne. Lev har ikke været inddraget i en dialog om de konkrete ændringer – uagtet at mennesker med udviklingshandicap udgør en meget stor del af den målgruppe som rammes. Det skuffer Levs formand, Anni Sørensen.

Det her lovforslag er et uværdigt signal til nogle meget sårbare mennesker. Det hviler tydeligvis på en både naiv og ret kynisk forestilling om, at en mere håndfast tilgang til mennesker med udviklingshandicap kan gøre det nemmere for kommunerne at effektivisere og spare endnu mere

Anni Sørensen, formand i Lev

Lovforslaget er nu sendt i høring, og her vil Lev naturligvis afgive et omhyggeligt høringssvar, som Folketingets politikere kan forholde sig til. Men Anni Sørensen opfodrer til, at regeringen i stedet får tænkt sig om og trækker forslaget helt tilbage:

"Det her lovforslag er et uværdigt signal til nogle meget sårbare mennesker. Det hviler tydeligvis på en både naiv og ret kynisk forestilling om, at en mere håndfast tilgang til mennesker med udviklingshandicap kan gøre det nemmere for kommunerne at effektivisere og spare endnu mere. Tænk sig, at noget så følsomt og principielt som offentlige myndigheders brug af magt over for nogle af sine mest sårbare medborgere, er blevet et redskab i den evige effektiviseringsmølle."

Stigende mistrivsel kan ikke bekæmpes med mere magt

Anni Sørensen opfordrer regeringen til at satse på stærk socialpædagogisk faglighed frem for mere magt:

”Regeringen burde hellere forholde sig til, hvordan vi kommer den stigende mistrivsel blandt beboere i botilbud til livs end at komme med forslag, som skal undertrykke symptomerne på denne mistrivsel. Der findes mange lovende faglige indsatser, hvor man opnår store resultater med nedbringelse af konflikter, langt færre magtanvendelser og bedre trivsel. Eksempelvis fra projektet om såkaldt Low arousal. Det er en kæmpe gevinst for borgerne, men også for medarbejderne”, siger Anni Sørensen.

Lev vil over de kommende dage læse forslaget grundigt igennem og give helt specifikke kommentarer på de enkelte dele. Det er afgørende for, at Folketinget bliver opmærksomme på, hvad de skal til at stemme om.

De mest centrale elementer i lovforslaget

Markant lempeligere betingelser for fastholdelse, herunder fastholdelser ’af hensyn til fællesskabet’, og beboerens adfærd.

Flytning alene med værges samtykke (tvangsflytning), og med langt lempeligere betingelser for flytning. 

Flytning uden samtykke – med begrundelse i ’hensynet til fællesskabet’.

Udvidet mulighed for aflåsning af døre til fællesarealer og døre til servicearealer.

Indelåsning af beboere i egen bolig i op til 10 timer i døgnet.

KORT FORTALT


MERE BRUG AF MAGT OG TVANG OVERFOR BEBOERE I BOTILBUD

I dag er regeringen kommet med et nyt lovforslag.

Forslaget vil give kommunerne og bostederne lov til at bruge mere magt overfor mennesker med udviklingshandicap.

Lev mener, at det er helt forkert og at der ikke kommer noget godt ud af det.

I stedet burde man arbejde på at få flere dygtige pædagoger. Det vil kunne forhindre brug af magt.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Følg Lev på Twitter

Få politiske kommentarer samt nyheder om mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.