Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger kan redde liv

Hvis regeringen ønsker at nedbringe uligheden i sundhed for mennesker med udviklingshandicap, vil de gøre klogt i at følge Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger. Særligt kommissionens anbefaling om fast tilknytning af læger ved botilbud kan vise sig at være et stort skridt mod længere liv med mere kvalitet for mennesker med udviklingshandicap, ifølge Anni Sørensen, landsformand i Lev

NYHED

Sundhedsstrukturkommissionens opdrag var at komme fremtidens strukturelle udfordringer i sundhedsvæsenet i forkøbet, navnlig at der kommer flere pleje- og behandlingskrævende borgere og færre såkaldt ‘varme hænder’   

Statens Institut for Folkesundhed udgav tidligere i år en rapport med fokus på ulighed i sundhed for mennesker med udviklingshandicap, der dokumenterer en overdødelighed på hele 20 år sammenlignet med den øvrige befolkning.  

I lyset af denne virkelighed indeholder kommissionens netop offentliggjorte anbefalinger flere lovende tiltag, der samlet kan bidrage til at nedbringe overdødeligheden. Forudsat at regeringen omsætter anbefalingerne til konkrete initiativer.  

Styrkelse af opsporing og behandling af sygdomme 

Særligt anbefalingen om at tilknytte en fast læge til botilbud samt at fortsætte opsøgende sundhedstjek er positive. Ifølge Anni Sørensen, landsformand i Lev, er det afgørende, at regeringen nu lytter til den del af anbefalingerne, som også Lev har givet input til.  

”Den ekstreme overdødelighed blandt mennesker med udviklingshandicap er et alvorligt problem. Fast tilknyttede læger kan bidrage til at livstruende sygdomme behandles i tide. Mennesker med udviklingshandicap dør ofte af sygdomme, som kan kureres, hvis behandlingen sættes ind i tide.” siger Anni Sørensen.  

Den ekstreme overdødelighed blandt mennesker med udviklingshandicap er et alvorligt problem. Fast tilknyttede læger kan bidrage til at livstruende sygdomme behandles i tide.

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Tovholdere kan skabe sammenhæng i sundhedsindsatsen 

En anden af kommissionens anbefalinger drejer sig en slags ”tovholderfunktion” mellem personalet på botilbuddet og sygeplejersker og læger i det lokale sundhedsvæsen. Lev har foreslået etableringen af udkørende sundhedsteams, der kan sikre en mere sammenhængende sundhedsindsats, hvor mennesker med udviklingshandicap ikke tabes på gulvet.  

”En tovholderfunktion i form af udkørende sundhedsteams vil bygge en nødvendig bro mellem beboeren, botilbuddet og sundhedsvæsenet. Det skal sikre at beboere i botilbud får adgang til den samme kvalitet i sundhedsindsatsen, som alle andre. Og sådan er det desværre langt fra i dag.”, lyder det fra Anni Sørensen.  

Levs landsformand bemærker også at sundhedsstrukturkommissionen lægger op til nogle meget markante ændringer på det overordende strukturelle niveau, herunder regionernes fremtidige rolle og opgaver. 

Blandt overvejelserne er blandt andet, at regionerne – hvis de består – skal fokuseres mere entydigt på sundhedsområdet. Og her lægger kommissionen op til at regionernes nuværende opgaver på blandt andet social- og handicapområdet overflyttes til kommunerne. På det punkt er Anni Sørensen mere skeptisk over for anbefalingerne fra kommissionen: 

”Regionerne driver i dag en del af de højt specialiserede sociale tilbud til mennesker med handicap. En overflytning af disse tilbud til kommunerne risikerer at føre til endnu mere afspecialisering. Det viser erfaringerne siden kommunalreformen i 2007 desværre alt for tydeligt. Jeg ser snarere et behov for at det regionale niveau styrkes på social- og handicapområdet – ikke at den svækkes” siger Anni Sørensen. 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.