Af Arne Ditlevsen | Foto: Liv Kastrup
Stolthed, dårlig samvittighed, kærlighed, irritation, vrede, ensomhed. Ansvar.
Det kan være ret så kompliceret at være søskende til en med udviklingshandicap. Og hvor, og med hvem, skal man tale om det? Forældrene vil være et oplagt svar, og det gør nogen da også, men det er ikke altid lige let.
Måske ligger det heller ikke lige for at vende det med venner og veninder. Kan de overhovedet sætte sig ind i, hvordan det er? Og vil man ’udlevere’ sin søskende og sig selv ved at fortælle om nogle meget personlige tanker og følelser, som man muligvis endda er flov over?
Derfor gav det også genlyd sidste år, da Helena Madeleine Holther Olesen på TikTok åbnede op for de forbudte tanker. Hun fortalte blandt andet om livet som skyggebarn til sin bror med Downs syndrom. Du kan på de følgende sider møde Helena, Stine, Stine og Ditte, der fortæller om deres liv med en søskende med udviklingshandicap. De deltog alle i et weekendkursus i forbindelse med Levs søskendetiltag Min søster, Min bror. Et arrangement der har fået kæmpe betydning for deltagerne. Som Ditte Rasmussen, søster til Mai, siger det:
”Jeg har altid tænkt, at det kun var mig, der stod i den her situation, men det er det jo overhovedet ikke. Jeg fik så mange nye indtryk.”
Psykolog Ann-Louise Rusborg deltog også i weekendkurset. På side 23 kan du se hendes gode råd til, hvordan man kommer ud af busken og får luft for sine tanker og følelser. Rådene retter sig både til søskende og forældre.
Projektet, Min Søster - Min Bror, er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond.
Tema bragt i Lev magasinet nr. 3 2024.