Lev Magasinet 2 2024
- Portræt af Tanja og Mikkel: "Her bliver vi set, som dem vi er"
- Tema: Frivillige - Levs hjerte og sjæl
- Ny bog om pigerne på Sprogø: "Farlige fattige og vilde"
Et døgns tid inden deadline på dette magasin offentliggjorde ”Ekspertudvalget på socialområdet” (Tranæs-udvalget) sin endelige rapport med anbefalinger til, hvordan man kan sikre ”en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet”.
Af Anni Sørensen, Levs landsformand
Det med den faglige bæredygtighed har udvalget tydeligvis ikke lagt vægt på. Fokus ligger – ganske som i den del-rapport, udvalget offentliggjorde for et lille års tid siden – helt overvejende på, hvordan lovgivningen kan ændres, så kommunerne kan få flere redskaber til at holde udgifterne på det specialiserede socialområde (og særligt handicapområdet) nede.
Jeg kan ikke her redegøre for alle udvalgets anbefalinger. Men man kan entydigt konstatere, at de stort set alle er båret af økonomi- og besparelseshensyn, og af at man opfatter beskyttelsen af borgernes rettigheder, handicappolitiske værdier og internationale konventioner som bøvlede og unødvendige.
Udvalget foreslår eksempelvis, at Ankestyrelsen skal stækkes, så kommunerne får privilegeret indflydelse på styrelsens principmeddelelser. Reglerne for magtanvendelse og kommunal tvangsflytning skal også lempes, så kommunerne ”får mulighed for at yde den omsorg, som borgeren har behov for, på en økonomisk hensigtsmæssig måde”, som udvalget selv udtrykker det i rapporten. Og så skal der gives et langt større rum for den enkelte kommunes økonomiske prioriteringer, hvilket kun kan forstås som en forringelse af borgernes rettigheder i lovgivningen.
Jeg medgiver, at der rundt omkring i den endelige rapport er relevante betragtninger – og dem kan der være grund til at se nærmere på. Men det er alarmerende, at linjen i anbefalingerne entydigt lægger op til en slags paradigmeskifte, hvor den enkelte kommunes økonomi i endnu højere grad skal trumfe hensynet til mennesker med behov for hjælp.
Hvis regeringen for alvor slår ind på den kurs, vil det få store negative konsekvenser for langt de fleste mennesker med handicap – børn, unge og voksne og deres familier. Men jeg er desværre overbevist om, at mennesker med udviklingshandicap bliver de helt store tabere – ikke mindst de mange, som ikke har ressourcer til at ’tage kampen’ med deres kommune. De vil – i endnu højere grad end i dag – være dem, hvor det er mest bekvemt at skære ned på hjælpen.
Derfor vil vi i Lev arbejde målrettet på at forhindre, at de ensidige økonomi-anbefalinger fra ’eksperterne’ bliver til konkret politik og lovgivning i Folketinget. Det bliver næppe nogen nem opgave, men jeg vælger nu alligevel at tro på, at vi kan få både regering og Folketing til at indse, hvor stor en falliterklæring det vil være for et ekstremt velstående samfund som det danske.
Leder i Lev Magasinet 2 2024