Af Arne Ditlevsen | Foto: Anita Graversen
Kirsten Bastholm Christensen er nok en af de mest aktive for Levs sag. Hun er med i Lev Odenses bestyrelse, hun er med i tre kredsbestyrelser på Fyn for ULF, hun er aktiv i Danske Handicaporganisationer, og hun er med i bestyrelsen for partiet SF i Assens.
Vi har fanget Kirsten på Facetime i køkkenet i hjemmet i Skalbjerg midt på Fyn, inden hun drøner ud til et møde med formanden for ULF-Assens og Frivilligcenter Assens.. Kirsten bor sammen med sin mand Per, der kigger forbi og vinker. På et tidspunkt ringer det på døren – det er hjemmeplejen, der lige skal se til Per
Hvad laver du som frivillig i Lev?
”Jeg laver jo faktisk nogle af de her ting, som er aktiviteterne i Lev Odenses årshjul. Sidste år var jeg inviteret med til en temadag mellem Odense Kommune, Lev, DH og andre handicaporganisationer. Det handlede om boenheder i kommunen.
På en måde kan man sige, hvis man skal være meget skrap i det - det kan jeg godt være nogle gange - har jeg og Lev en viden, som vi har brug for at få fortalt, når man har nogle politikere fra kommunen og også fra Folketinget
Jeg sidder i tre forskellige ULF-bestyrelser her på Fyn, Lev Odenses bestyrelse og er med i bestyrelsen i SF i Assens, for jeg synes, at min og vores målgruppe bliver rigtig overset og glemt i mange henseender. Jeg ønsker at være med til at gøre en frivillig indsats på det plan. Når de har nogle spørgsmål i SF i Assens-bestyrelsen, kan jeg fortælle konkret, hvad der rører sig. Der har jeg mange gange brugt min viden fra Lev i den sammenhæng,” siger Kirsten, der godt kan fornemme, at det betyder noget ekstra, når hun, der selv har et udviklingshandicap, fortæller om, hvad hun hører og oplever.
Kirsten er også aktiv i forbindelse med fester og andre arrangementer. For eksempel var hun med til at sprede budskabet om en forårsfest, da formanden for Lev Odense spurgte, om hun kunne hjælpe. Og det kunne hun. Hun lagde invitationen op på sin væg på Facebook, hvor hun har over 800 følgere, og så var budskabet ude. Det endte med at blive noget nær årets fest:
”Man kunne få god mad og det hele, der var musikbands, det var fandme en fed fest!”
...hvis man skal være meget skrap i det, det kan jeg godt være nogle gange, har jeg og Lev en viden, som vi har brug for at få fortalt.
Kirsten Bastholm Christensen
Hvorfor er du frivillig?
”Jeg tror, at det er fordi mine bedsteforældre, mormor og morfar, var frivillige. Min morfar var sognerådsformand på Ærø, min mormor tog sig af sømandsenkerne, der blev ladt tilbage, når sømænd nogle gange omkom i krig og sådan nogle ting. De har inspireret mig.” Kirsten nævner også inspiration fra sine forældre, der tog den aktivistiske tråd op og blev frivillige i Lev, da det viste sig, at Kirsten havde et udviklingshandicap.
Hvad betyder samværet med de andre frivillige?
”Det betyder at mange faktisk ser op til mig, og at man har et fasttømret venskab, frivillig-venskab og bestyrelses-venskab kan man godt kalde det. Jeg ser også nogle af dem i privatlivet. I 2018 havde min mand og jeg en kæmpe fest, da vi holdt kobberbryllup. Der var mange med, som vi kender både fra Lev, ULF og andre steder. Foruden venner, arbejdskolleger plus nogle ansatte. Der var også en politiker med til festen. Vores omgangskreds, den er stor.”
Hvad er det bedste ved at lave frivilligt arbejde?
”Den sejr, det er, at man får noget gennemført, det kan være en fest eller et arrangement, og at få sagt, hvad vi mener til politikerne. Og at det i det hele taget er sjovt og hyggeligt.”
Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 2 2024.