Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Inspireret af mormor og morfar

Kirsten kæmper Levs sag – og sin egen – i mange timer hver måned. Men hendes store aktivisme er også blevet et omdrejningspunkt for et kæmpe socialt netværk og utallige venskaber.

NYHED

KORT FORTALT


FRIVILLIGT ARBEJDE BETYDER MEGET FOR KIRSTEN.

Hun er aktiv i blandt andet Lev, ULF og SF.

Kirsten er med til møder med politikere. Og så hjælper hun også til, når der er fest.

Kirsten har en masse venner og bekendte. Ikke mindst fra de mange steder, hvor hun er er frivillig.

Af Arne Ditlevsen | Foto: Anita Graversen

Kirsten Bastholm Christensen er nok en af de mest aktive for Levs sag. Hun er med i Lev Odenses bestyrelse, hun er med i tre kredsbestyrelser på Fyn for ULF, hun er aktiv i Danske Handicaporganisationer, og hun er med i bestyrelsen for partiet SF i Assens.

Vi har fanget Kirsten på Facetime i køkkenet i hjemmet i Skalbjerg midt på Fyn, inden hun drøner ud til et møde med formanden for ULF-Assens og Frivilligcenter Assens.. Kirsten bor sammen med sin mand Per, der kigger forbi og vinker. På et tidspunkt ringer det på døren – det er hjemmeplejen, der lige skal se til Per

Hvad laver du som frivillig i Lev?

”Jeg laver jo faktisk nogle af de her ting, som er aktiviteterne i Lev Odenses årshjul. Sidste år var jeg inviteret med til en temadag mellem Odense Kommune, Lev, DH og andre handicaporganisationer. Det handlede om boenheder i kommunen.

På en måde kan man sige, hvis man skal være meget skrap i det - det kan jeg godt være nogle gange - har jeg og Lev en viden, som vi har brug for at få fortalt, når man har nogle politikere fra kommunen og også fra Folketinget

Jeg sidder i tre forskellige ULF-bestyrelser her på Fyn, Lev Odenses bestyrelse og er med i bestyrelsen i SF i Assens, for jeg synes, at min og vores målgruppe bliver rigtig overset og glemt i mange henseender. Jeg ønsker at være med til at gøre en frivillig indsats på det plan. Når de har nogle spørgsmål i SF i Assens-bestyrelsen, kan jeg fortælle konkret, hvad der rører sig. Der har jeg mange gange brugt min viden fra Lev i den sammenhæng,” siger Kirsten, der godt kan fornemme, at det betyder noget ekstra, når hun, der selv har et udviklingshandicap, fortæller om, hvad hun hører og oplever.

Kirsten er også aktiv i forbindelse med fester og andre arrangementer. For eksempel var hun med til at sprede budskabet om en forårsfest, da formanden for Lev Odense spurgte, om hun kunne hjælpe. Og det kunne hun. Hun lagde invitationen op på sin væg på Facebook, hvor hun har over 800 følgere, og så var budskabet ude. Det endte med at blive noget nær årets fest:

”Man kunne få god mad og det hele, der var musikbands, det var fandme en fed fest!”

...hvis man skal være meget skrap i det, det kan jeg godt være nogle gange, har jeg og Lev en viden, som vi har brug for at få fortalt.

Kirsten Bastholm Christensen

 
Hvorfor er du frivillig?

”Jeg tror, at det er fordi mine bedsteforældre, mormor og morfar, var frivillige. Min morfar var sognerådsformand på Ærø, min mormor tog sig af sømandsenkerne, der blev ladt tilbage, når sømænd nogle gange omkom i krig og sådan nogle ting. De har inspireret mig.” Kirsten nævner også inspiration fra sine forældre, der tog den aktivistiske tråd op og blev frivillige i Lev, da det viste sig, at Kirsten havde et udviklingshandicap.

Hvad betyder samværet med de andre frivillige?

”Det betyder at mange faktisk ser op til mig, og at man har et fasttømret venskab, frivillig-venskab og bestyrelses-venskab kan man godt kalde det. Jeg ser også nogle af dem i privatlivet. I 2018 havde min mand og jeg en kæmpe fest, da vi holdt kobberbryllup. Der var mange med, som vi kender både fra Lev, ULF og andre steder. Foruden venner, arbejdskolleger plus nogle ansatte. Der var også en politiker med til festen. Vores omgangskreds, den er stor.”

Hvad er det bedste ved at lave frivilligt arbejde?

”Den sejr, det er, at man får noget gennemført, det kan være en fest eller et arrangement, og at få sagt, hvad vi mener til politikerne. Og at det i det hele taget er sjovt og hyggeligt.”

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 2 2024.

BLÅ BOG

Blå bog for Kirsten

Kirsten er 62 år og gift med Per. De bor i Skalbjerg på Fyn. Hun arbejder på Beskæftigelsescentret i Aarup. Kirsten har været aktiv i Lev Odense i 15-16 år.

 Læs også:

Insisterende som en traktor

Vitus er en både energisk og tænksom mand. Og det er gode egenskaber, når man som frivillig skal stå op imod kommunale ulovligheder. Og spørgsmålet er, om Vitus overhovedet er frivillig. Det mener han ikke selv. For han har nemlig ikke noget valg.

Vær tydelig og giv plads

Der er mange ting, der driver frivillige. Som organisation kan man gøre meget for at være så attraktiv som muligt for nye frivillige.

"Selv om vi kommer af forskellige grunde, er vi der jo alle, fordi vi gerne vil hjælpe"

Rosa Steilborg har været frivillig ved nogle af Levs søskendearrangementer. Det giver hende både masser af erfaringer og nye kontakter. Og bunker af sjov og ballade.

Frivillige

Levs hjerte og sjæl.


 

KORT FORTALT


FRIVILLIGT ARBEJDE BETYDER MEGET FOR KIRSTEN.

Hun er aktiv i blandt andet Lev, ULF og SF.

Kirsten er med til møder med politikere. Og så hjælper hun også til, når der er fest.

Kirsten har en masse venner og bekendte. Ikke mindst fra de mange steder, hvor hun er er frivillig.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 2 2024

- Portræt af Tanja og Mikkel: "Her bliver vi set, som dem vi er"
- Tema: Frivillige - Levs hjerte og sjæl
- Ny bog om pigerne på Sprogø: "Farlige fattige og vilde"