Spring navigationen over og gå direkte til indhold

"Selv om vi kommer af forskellige grunde, er vi der jo alle, fordi vi gerne vil hjælpe"

Rosa Steilborg har været frivillig ved nogle af Levs søskendearrangementer. Det giver hende både masser af erfaringer og nye kontakter. Og bunker af sjov og ballade.

NYHED

KORT FORTALT


ROSA HAR LEGET MED OG PASSET BØRN VED NOGLE AF LEVS SØSKENDE-WEEKENDER.

Hun er glad for at kunne hjælpe og lære noget. Og så er det fedt for hende at møde en masse nye mennesker.

Af Arne Ditlevsen | Foto: Anita Graversen

Hvad har du lavet som frivillig i Lev?

”De fleste gange har det været på søskende- eller familieweekender, hvor jeg har fungeret som børnepasser. Når forældre og søskende har været inde og få et oplæg eller foredrag, har jeg lavet aktiviteter med børn. Det kan være gåture, snørebåndskonkurrencer, bål eller andet. Der har været børn med og uden udviklingshandicap. Jeg har deltaget i tre weekend-arrangementer indtil nu.

Jeg synes, at det har været fantastisk at få lov til at opleve det. Nu er jeg jo også lærerstuderende og vil gerne være speicallærer, så det med at komme ud og udvikle sin faglige profil, når man er frivillig, synes jeg er skønt. Det giver noget erfaring, som kan være svært at få. Og så møder man bare en hel masse nye mennesker, får nye kontakter og udvider sit syn på verden, så det er en fed mulighed at få.

Rosas uddannelse er altså en af grundene til, at hun gerne vil lave frivilligt arbejde i Lev. Men ikke den eneste.

”Første gang, jeg var med, var før jeg startede på læreruddannelsen. Og da handlede det om at komme ud og opleve noget lidt andet og bidrage.”

Hvad betyder samværet med andre frivillige?

”Vi er mange forskellige frivillige, så det er interessant at møde de mennesker. Hver gang er jeg gået derfra med nogle nye perspektiver på mange ting og ny viden. Både fra familierne og børnene og fra de andre frivillige. Alle de frivillige, jeg har mødt, har været super søde og dygtige mennesker, som gerne vil dele ud af deres viden. Det er jo bare godt for mig.

Jeg har både været sammen med andre unge og andre studerende på min egen alder, og så har jeg også mødt nogle ældre, som har en anden forbindelse til Lev, måske har de et barn med udviklingshandicap. Men selv om vi kommer af forskellige grunde, er vi der jo alle, fordi vi gerne vil hjælpe.”

Kunne du tænke dig at lave mere frivilligt arbejde i Lev?

”Det kunne jeg helt klart. Det er spændende og interessant, og det bidrager til mig og min udvikling. Jeg har en anden søskendeweekend, som jeg skal til i april. Men det behøver ikke nødvendigvis kun at være søskendeweekender, det kan også være en masse andet. Jeg ved, at der er andre arrangementer – discofester og lignende. Det er interessant at komme ud og være sammen med børnene og de unge i lidt andre rammer.”

Når jeg kommer ud og er sammen med de her børn, er de bare så glade. Det giver også mig et smil på læben.

Rosa Steilborg

 
Kunne du forestille dig at blive aktiv i en af Levs kredse?

”Det kunne jeg helt klart godt. Det er noget, der interesserer mig, og som altid har interesseret mig. Lige nu, praktisk set i forhold til, at jeg har et studie, studieaktiviteter og så videre, tror jeg ikke, det vil passe ind, at jeg var så aktiv i en kreds, men i fremtiden kunne jeg helt klart godt se det ske.”

Hvad er det bedste/sværeste ved at være frivillig i Lev?

”Det bedste er bare at møde nye mennesker og få nye erfaringer. Og at kunne se, at man bidrager til noget, gøre et eller andet godt. Når jeg kommer ud og er sammen med de her børn, er de bare så glade. Det giver også mig et smil på læben.

Noget af det sværeste er nok, at jeg er ret ung og ikke har så meget erfaring som nogle af de andre frivillige. Jeg skal lige lære at koordinere det hele og få de erfaringer.”

Hvordan bliver man taget imod som ny?

”Hver gang, jeg har været med, har min mor (kredskonsulent i Lev, Tanja Steilborg, red.) også været der, så der er jo allerede en vejledning der, men nu har jeg også været sammen med de andre frivillige, der kommer ud, og hver gang bliver man taget imod og sat ind i det hele. Og så får man mange gange at vide, at hvis der er noget overhovedet, så hiver du fat i os. Der er ingen skam i at spørge om hjælp. Det er dejligt, der er den stemning.”

Kan du fortælle om en god eller sjov oplevelse med dit frivillige arbejde i Lev/målgruppen?

”Jeg har nogle gange stået for at lave snørebåndskonkurrencer, hvor jeg skulle dyste mod børnene i snørebånd. Det var lidt sjovt at se mange af dem give slip på den måde og have det sjovt med det. Og også at jeg selv gav slip på det seriøse og bare var fjollet.”

Synes du, at det er vigtigt at lave frivilligt arbejde? Er det noget, man ”bør”?

”Ja, det synes jeg lidt. Hvis man selv føler, man har interesse for og overskud til det, giver det noget helt andet end at gå ud og få et betalt almindeligt arbejde. Især som ung, og man ved måske ikke helt, hvad det er, man vil, så synes jeg, at det er mega fedt, at der er mulighed for at få frivilligt arbejde mange forskellige steder. Det giver også nogle gratis oplevelser til en selv. Og erfaringer. Det kan jo være, man er så heldig at opdage noget nyt, som bare er det fedeste.”

Artiklen blev bragt i Lev Magasinet nr. 2 2024.

BLÅ BOG

Blå bog for Rosa

Rosa er 21 år og bor i Odense. Her studerer hun til lærer. Hun har været frivillig til forskellige søskende- arrangementer.

 Læs også:

Insisterende som en traktor

Vitus er en både energisk og tænksom mand. Og det er gode egenskaber, når man som frivillig skal stå op imod kommunale ulovligheder. Og spørgsmålet er, om Vitus overhovedet er frivillig. Det mener han ikke selv. For han har nemlig ikke noget valg.

Vær tydelig og giv plads

Der er mange ting, der driver frivillige. Som organisation kan man gøre meget for at være så attraktiv som muligt for nye frivillige.

Inspireret af mormor og morfar

Kirsten kæmper Levs sag – og sin egen – i mange timer hver måned. Men hendes store aktivisme er også blevet et omdrejningspunkt for et kæmpe socialt netværk og utallige venskaber

Frivillige

Levs hjerte og sjæl.


 

KORT FORTALT


ROSA HAR LEGET MED OG PASSET BØRN VED NOGLE AF LEVS SØSKENDE-WEEKENDER.

Hun er glad for at kunne hjælpe og lære noget. Og så er det fedt for hende at møde en masse nye mennesker.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Lev Magasinet 2 2024

- Portræt af Tanja og Mikkel: "Her bliver vi set, som dem vi er"
- Tema: Frivillige - Levs hjerte og sjæl
- Ny bog om pigerne på Sprogø: "Farlige fattige og vilde"