Regeringens sundhedsudspil og ny overenskomst viser gode takter
De praktiserende læger har fået ny overenskomst og regeringen har fremlagt deres længe ventede udspil til en sundhedsreform. Fasttilknyttede læger på botilbud, fortsættelse af sundhedstjek, forbedringer af patientrettigheder gennem nye "kronikerpakker”, oprettelse af 17 nye sundhedsråd og en sammenlægning af Region Hovedstaden og Sjælland er nogle af elementerne i overenskomsten og udspillet.
I starten af september blev der indgået en ny overenskomst mellem De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner. En overenskomst vi i Lev har set frem til med stor spænding. Og hvor vi har været i dialog med parterne. Den tidligere overenskomst, som blev indgået i 2021, indførte nemlig retten til sundhedstjek for borgere på botilbud. Det er en rettighed, Lev har kæmpet for i mange år, og som til vores store glæde videreføres i den nye overenskomst.
September blev også den måned, hvor regeringen fremlagde deres længe ventede sundhedsudspil. Ifølge regeringen vil udspillet medføre bedre samarbejde, mere forebyggelse og fokus på det nære sundhedsvæsen - løfterige ord, som også bør omsættes til konkret handling for mennesker med udviklingshandicap.
Fast tilknyttede læger på botilbud og fortsættelsen af sundhedstjek
Mange mennesker med udviklingshandicap har komplekse sundhedsbehov. Tidligere på året udgav Statens Institut for Folkesundhed (SIF) en rapport, som dokumenterer at mennesker med udviklingshandicap lider under en ekstrem overdødelighed - og at en stor del af dødsfaldene kunne være undgået ved forebyggelse og behandling.
Systematiske sundhedstjek er ét af midlerne til at nå målet om at nedbringe overdødeligheden. Den nye overenskomst indebærer en fortsættelse af sundhedstjekket for beboere i botilbud, og indeholder derudover flere lovende tiltag.
Etableringen af hjemmebehandlingsteams ligner vores tidligere forslag om udkørende sundhedsfaglige teams, der kan sikre en mere direkte og målrettet indsats for borgere med udviklingshandicap i eksempelvis botilbud.
Anni Sørensen, landsformand i Lev
Det drejer sig bl.a. om fasttilknyttede læger på botilbud, der skal fungere som et supplement til sundhedstjekket, samt løfte kompetencerne for ansatte på botilbud gennem sundhedsfaglig rådgivning.
Landsformand fra Lev Anni udtaler:
”Det er rigtigt godt, at der kommer flere sundhedsfaglige kompetencer ind i hverdagen på landets botilbud. Samarbejde mellem botilbudspersonale og læge samt øvrigt sundhedspersonale er afgørende for at nedbringe den store ulighed i sundhed, som mennesker med udviklingshandicap er udsat for. Gennem både rådgivning, styrket kommunikation og samarbejde mellem botilbudspersonale og læge, styrkes den faglig indsigt i relevante problemstillinger og sygdomsbilleder hos målgruppen”
To vigtige men’er
I Lev ser vi overordnet positivt på den nye ordning om fasttilknyttede læger. Men vi har også vores betænkeligheder.
Først og fremmest er det afgørende, at denne gruppe borgeres frie lægevalg fortsat er gældende, og at det også i praksis fortsætter med at være et reelt valg. Derudover er det afgørende, at ordningen ikke udvikler sig i retning af en slags stuegang på landets botilbud.
Landsformand Anni Sørensen udtaler:
"Ordningen om fasttilknyttede læger må ikke blive et opgør med det frie lægevalg for mennesker som bor i botilbud. Mennesker med udviklingshandicap har også har ret til at vælge deres egen læge. Fokus skal først og fremmest være på at opkvalificere de sundhedsfaglige kompetencer blandt personalet i botilbuddene. Det har vi drøftet med PLO og regionerne, og det vil vi fortsat have fokus på under implementeringen af overenskomsten."
Nyt sundhedsudspil: Flere positive takter
September blev også den måned, hvor regeringen fremlagde sit længe ventede sundhedsudspil. Udspillet kommer b.la. på baggrund af den Sundhedsstrukturkommission, som før sommerferien offentliggjorde sine anbefalinger til et nyt sundhedssystem.
Helt overordnet lægger regeringsudspillet op til, at regionerne bevares, at Region Sjælland og Region Hovedstaden lægges sammen til en ny, stor region, og at der oprettes 17 nye sundhedsråd. Det fremgår desuden, at regionerne fortsat skal spille en rolle på det specialiserede område. Det er vigtigt i forhold til den igangværende diskussion om handicapområdet, hvor vi fra Lev og mange andre handicaporganisationer har argumenteret for, at der skal flyttes opgaver fra kommunerne til det regionale niveau.
Udkørende sundhedsfaglige teams der kommer borgerne i møde
I sundhedsudspillet bakker regeringen op om den nye overenskomst mellem PLO og Danske Regioner, idet der også her lægges op til indførelsen af fasttilknyttede læger på botilbud.
Derudover foreslås det at der etableres nye regionale hjemmebehandlingsteams. Disse teams, skal bestå af sundhedsmedarbejdere, der kan rykke ud til borgere med særlige behov og hjælpe dem direkte i hjemmet, eksempelvis i et botilbud.
De nye hjemmebehandlingsteams bliver en central opgave for de nye såkaldte sundhedsråd, som også foreslås indført, og som generelt skal have ansvaret for at implementere og udbygge de nære sundhedstilbud i regionerne.
Hos Lev ser vi positive muligheder i forslaget.
Landsformand Anni Sørensen udtaler: "Etableringen af hjemmebehandlingsteams ligner vores tidligere forslag om udkørende sundhedsfaglige teams, der kan sikre en mere direkte og målrettet indsats for borgere med udviklingshandicap i eksempelvis botilbud. Selvom detaljerne endnu ikke er på plads, vil vi arbejde for, at vores perspektiv – og vores erfaringer og anbefalinger – indgår i arbejdet med udviklingen af en sådan model. "
Lev vil fortsat følge implementeringen af reformen tæt og vil arbejde for, at de nye initiativer lever op til målsætningen om at sikre en mere lige adgang til sundhedsydelser for alle, uanset handicap og sundhedsmæssige udfordringer.