Lovgivning:
Barnets lov er dér, hvor forberedelsestiden er fastsat
Reglerne om forberedelsestid til overgangen fra børne til voksenbestemmelser fremgår af Barnets lov §§ 122123. Det overordnede formål med Barnets lov §§ 122123 er at skabe et godt grundlag for den unges overgang til voksenlivet, sikre kontinuitet og tryghed omkring fremtiden for den unge samt forebygge, at den unge kommer til at stå uden hjælp i en periode i forbindelse med overgangen.
Af Barnets lov fremgår det også, at kommunen skal påbegynde forberedelsen så hurtigt som muligt efter den unges 16års fødselsdag.
Undersøgelse:
Kommunernes brug af lovbestemt forberedelsesperiode
Ankestyrelsen har undersøgt, hvordan den relativt nye lovbestemte forberedelsesperiode (fra januar 2021) bliver administreret. Dengang var den omtalt i servicelovens § 19 a, i dag Barnets lov §§ 122123.
Udvalgte punkter fra undersøgelsen:
Halvdelen af kommunerne oplever, at § 19 a har haft en betydning for, om de kommer i gang med at forberede overgangen til voksenlivet på det tidspunkt, hvor den unge fylder 16 år.
Undersøgelsen viser, at nogle kommuner oplever, at § 19 a har betydet, at der er kommet mere systematik i forberedelsen af overgangen grundet de retningslinjer, de skal følge.
Interesseorganisationer har varierende oplevelser af betydningen af § 19 a. Nogle repræsentanter har ikke en oplevelse af, at der sker en tidligere og grundigere forberedelse af overgangen, mens andre har en oplevelse af, at nogle, men ikke alle, kommuner har fået større fokus på at forberede overgangen.
Undersøgelsen hedder ”Kommunernes brug af § 19a”. Den blev offentliggjort i april 2024. Se hele undersøgelsen hos Ankestyrelsen på ast.dk.
Vær opmærksom på:
Hvis du vil klage
Formålet med barnets lov §§ 122123 er at lovfæste de skridt, som kommunen skal tage i forbindelse med forberedelsen af den unges overgang til voksen.
Der er således tale om ’processkridt’ og ikke afgørelser, der kan påklages til Ankestyrelsen.
Der er derfor ikke klagemulighed til Ankestyrelsen i forhold til de beslutninger, kommunen træffer som et led i forberedelsen.
Kommunens generelle forpligtelse til at efterleve lovgivningen og sikre en rettidig sagsbehandling gælder også for sagsbehandlingen efter barnets lov §§ 122123. (Kilde: DUKH)