Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Danmark får skarp kritik af FN 

Ny rapport fra FN's Handicapkomité indeholder skarp kritik af Danmarks indsats på handicapområdet. Ikke mindst den stigende brug af magt og tvang, og en stigende institutionalisering tilværelsen for mennesker med handicap. Levs landsformand håber, at regeringen indser, at man er på helt forkert kurs i handicappolitikken. 

NYHED

I en ny rapport giver FN’s handicapkomité udtryk for lang række bekymringer i forhold til Danmarks overholdelse og fortsatte implementering af handicapkonventionen. Alt fra utilstrækkelig tilgængelighed, manglende inkorporering af konventionen i dansk lovgivning til utilstrækkelig finansiering af serviceydelser i kommunerne, manglende handlingsplan – og meget andet. 

Blandt nogle af de mest alvorlige punkter i rapporten er adskillige med særlig betydning for mennesker med udviklingshandicap.  

Komitéen er blandt andet meget bekymret og kritisk over for, at der i Danmark er en stigende brug af magt og tvang i sociale botilbud og i psykiatrien. Og komiteen betegner tilsyn og kontrol med tvang og magtanvendelse som ”utilstrækkelig og ineffektiv”.  

Medlemmerne af handicapkomitéen kritiserer, at udviklingen i Danmark går den helt forkerte vej, når det gælder magtanvendelse og tvang overfor mennesker med handicap. Den nylige revision af Servicelovens magtanvendelsesregler (juni 2024) indeholder netop udvidede beføjelser til brug af magt og tvang og svækker registrering, tilsyn og beskyttelse.  

Komitéen rejser en selvstændig kritik af den udvidede adgang til tvangsflytning, som også var en del af den seneste revision af magtanvendelsesreglerne. Komitéen betegner udvidelsen af adgangen til tvangsflytning som et særligt bekymrende element i den stigende institutionalisering af mennesker med handicaps livsvilkår, som finder sted i Danmark.

Det er beskæmmende for et velstående land som Danmark at få sådan et karakterblad. At en betydelig andel af kritikken ovenikøbet handler om, at man – trods advarsler fra Lev og resten af handicapbevægelsen – netop har indført mere magt og svagere beskyttelse, gør det kun værre

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Levs landsformand, Anni Sørensen, deltog i august måned i den eksamination af Danmark, som udgør en del af grundlaget for handicapkomitéens rapport. Hun er ikke overrasket over de skarpe kritikpunkter fra FN-komitéen: 

”Komitéens diagnose af situationen i Danmark er desværre ret præcis. Det har hver dag konsekvenser for mennesker med handicap, som ikke får den hjælp de har behov for, som svigtes og udsættes overgreb, unødig magt, og tiltagende institutionalisering.  

Det er beskæmmende for et velstående land som Danmark at få sådan et karakterblad. At en betydelig andel af kritikken ovenikøbet handler om, at man – trods advarsler fra Lev og resten af handicapbevægelsen – netop har indført mere magt og svagere beskyttelse, gør det kun værre”, siger Anni Sørensen.  

Anni Sørensen mener, at rapporten fra FN må føre til, at regeringen tager kritikken til sig og tager den hidtidige linje på handicapområdet op til revision: 

”Komitéen fokuserer på Danmarks forpligtelse til at vende udviklingen, hvilket er tydeligt i de anbefalinger som komiteen kommer med. Både når det gælder magtanvendelse, den tiltagende institutionalisering, finansieringen af støtte til mennesker med handicap – og de mange andre elementer, som påtales.  

Jeg er spændt på hvordan regering og Folketing vil handle på baggrund af FN komitéens kritik. Bliver det endnu mere uværdig udenomssnak eller vil det mane til eftertanke og handling? Vil regeringen indse, at man er på en helt forkert kurs i handicappolitikken? Det håber jeg meget! I Lev vil vi kæmpe for at den dagsorden, som er sat med rapporten fra FN, fører til konkret handling og forandringer – lokalt og nationalt”, siger Anni Sørensen. 

 

Udvalgte citater fra FN-rapporten om Danmark 

Handicapkomitéen er bekymret for: 

Udbredelsen og den stigende brug af tvang, tvangsbehandling og restriktiv praksis i den deltagende stat [Danmark], herunder fysiske og kemiske indgreb mod børn og voksne med handicap i social pleje og psykiatriske institutioner;  

Utilstrækkelige og ineffektive tilsynsmekanismer på tværs af Danmark for børn og voksne med handicap i frihedsberøvelses-, social- og psykiatriske institutioner, og en manglende implementering af anbefalinger fra eksisterende tilsynsmekanismer, herunder den nationale forebyggende mekanisme.  

Manglen på en omfattende, multisektoriel af-institutionaliseringsstrategi i Danmark, og foranstaltninger, der sigter mod øget institutionalisering af personer med handicap, især foranstaltninger til at udvide betingelserne for, at personer med handicap med høje støttebehov kan flyttes til forskellige boligfaciliteter uden deres samtykke.  

De ulige valgmuligheder for handicappede med hensyn til bopæl på tværs af kommuner, den begrænsede adgang til og/eller ophævelse af personlige assistentordninger, der hovedsageligt rammer unge med handicap, døvblinde og personer med komplekse støttebehov. 

(Egen oversættelse) 

 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.