Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Det siger bankerne

Lev Magasinet har været i kontakt med et par af de banker, som Marianne Bentzen og hendes vejleder fra Helsingør Kommune, Trine Bysted-Secher, er og har været i dialog med

NYHED

Danske Bank

Danske Bank oplyser, at de ikke kan stille op til interview. Vi ville ellers gerne have hørt deres syn på, at kunder som Marianne står i timelang kø og om bankens begrænsede service for kunder, der ikke er digitale.

Spar Nord

Direktør i Spar Nords afdeling i Helsingør, Piet Petersen, kunne godt huske, at han havde talt med Marianne Bentzen og Trine Bysted-Secher om muligheden for, at Marianne kunne skifte til Spar Nord. Og at de var blevet afvist.

”Som udgangspunkt synes jeg, at vi har en forpligtelse i den finansielle sektor – det vil sige alle banker – til at tage en del af den gruppe, du er inde på her (dvs. borgere, som ikke kan bruge netbank, red.). Det kan jeg stå på mål for, at vi også gør i mit bankområde.”

Men ikke i denne situation?

”Nej, lige præcist i denne var der nogle andre ting, jeg ville ønske, jeg kunne fortælle, men det kan jeg ikke – andre ting spillede ind her. Det har ikke noget at gøre med borgeren, men med andre omstændigheder, der gjorde, at beslutningen blev noget andet.”

Til Marianne og Trine har du sagt, at banken vil kræve kompensation af kommunen, fordi det tager længere tid at behandle borgere, som ikke har MitID. Hvad er din kommentar til det?

”Nej, det er ikke rigtigt. Det har ikke været på tale. Det er noget, de har overfortolket, ikke noget jeg har sagt.”

Om de mere generelle udfordringer med digi­talisering mv. for blandt andet en del mennesker med udviklingshandicap fortæller Piet Petersen, at han er ”helt på det rene med, at det kan være udfordrende at være ’ikke-digital’”. Men: ”Selve indledning med databehandling, oprettelse, er ens for alle kunder. Det kan vi ikke ændre på.”

 Læs også:

”Man kan godt sige, at jeg føler mig udstillet”

Engang kunne Marianne Bentzen selv gå i banken, betale regninger og styre sin økonomi med lidt hjælp. Men i dag er hun næsten umyndiggjort på grund af digitaliseringen. ’Langt ude’ kalder Mariannes vejleder det. Marianne forstår bare ikke, at det skal være sådan

Det siger eksperterne

Institut for Menneskerettigheder og forsker Emil Falster om bankernes digitalisering og de konsekvenser det har for ikke-digitale borgere

Socialministeren afviser at gøre noget

Lev – og organisationer som Ældre Sagen og Danske Handicaporganisationer (DH) – har i lang tid forsøgt at få landets politikere til at handle på de umyndiggørende tilstande, som digitaliseringen medfører for mange. Ikke mindst i forbindelse med adgang til kontanter og i det hele taget håndtering af banksager.

9 lavpraktiske bankråd til pårørende

Det er svært at give præcise råd til, hvad man som pårørende kan gøre for at ”få styr” på eller bare lidt overblik over ens barns eller søskendes banksager. For det er et område, der ændrer sig hele tiden. Men Levs politiske konsulent på digitaliseringsområdet, Hans Andersen, har alligevel prøvet at lave denne oversigt over behov og udfordringer, man bør give en tanke, før man vælger den bank, der bedst kan hjælpe.

Lev Magasinet 4 2024

- Tema: Marianne - og den store bankudfordring
- Ildsjæl: "Albert havde jo nær pandet mig ned"
- Forsker: De virkelig dyre er dem, der ikke har et handicap

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.