Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ny aftale skuffer på løftet om forenkling af merudgifterne   

Det store slagnummer i den handicappolitiske rammeaftale skulle være en forenkling af de handicapkompenserende merudgifter. Men med ny politisk aftale ender det i et kompliceret og tungt system – i hvert fald for mange familier med børn med handicap. Risikoen for mere mistillid og flere konflikter er overhængende – selvom formålet var det stik modsatte.  

NYHED

I en ny politisk aftale, som blev offentliggjort tirsdag, har regeringen, SF, Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance besluttet at ændre reglerne om kompensation for merudgifter til voksne og børnefamilier med handicap.   

Forenklingen af merudgiftsbestemmelserne i serviceloven har stået meget højt på den politiske dagsorden, siden den tidligere socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil igangsatte ”Sammen om handicap” og indgik den handicappolitiske rammeaftale. Både hos den tidligere socialminister og hos partierne, som valgte at gå med i aftalen.  

Aftalen om merudgifterne blev offentliggjort tirsdag og er en udmøntning af del-elementet om merudgiftsbestemmelsen i rammeaftalen. Levs landsformand, Anni Sørensen, er skuffet over den model, man er nået frem til:  

”Overordnet så tyder det på, at borgerne - særligt familier med børn med handicap – slet ikke vil opleve forenklinger. Mange vil ende med mindre kompensation, og dokumentationshelvedet får et nyk opad”, siger Anni Sørensen.  

Den nye model, der nu betegnes Kompensationsydelsen, indebærer, at man fremover kun skal sandsynliggøre udgifter på 555 kroner om måneden, hvilket udløser en standardydelse ydelse på 1.105 kroner. Har man derimod merudgifter for mere end 2.000 kroner om måneden, skal alle udgifter dokumenteres. For merudgifter over 2.000 kr. månedligt skal udgiften desuden være omfattet af en såkaldt positivliste over udgiftstyper. En liste, som ikke er udformet endnu, men som vil få meget stor betydning i praksis.   

Overordnet så tyder det på, at borgerne - særligt familier med børn med handicap – slet ikke vil opleve forenklinger. Mange vil ende med mindre kompensation, og dokumentationshelvedet får et nyk opad

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Anni Sørensen medgiver, at der er tale om en vis forenkling for dem med de laveste merudgifter. Men samlet set er der både tale om en forringelse og øgede dokumentationskrav for borgerne: 

”Der sker en forenkling for dem, der har merudgifter mellem 555 kr. og 2.000 kr. om måneden. Men for dem som ligger over 2.000 kr. bliver det endnu mere kompliceret og dokumentationstungt. Særligt for familier med børn med handicap. Det vil sige mere dokumentation for familier, som i forvejen er hårdt ramt. Mere mistænkeliggørelse og flere konflikter mellem forældre og kommune. Det er jo det stik modsatte af, hvad man lovede, da rammeaftalen blev indgået”, siger Anni Sørensen. 

Med den nye model kommer der en ensartet bundgrænse på voksen og børneområdet for kompensationsydelsen. Det er positivt, at reglerne bliver de samme for børne- og voksenområdet. Men grænsen bliver på 555 kr. om måneden, hvilket Levs landsformand er skuffet over.  

”Grundbeløbet for overhovedet at få kompensation for handicap-merudgifter er alt for højt. De 555 kr. om måneden svarer jo til mere end 6.500 kr. årligt, og det er et rigtig højt beløb. Ikke mindst for mange voksne med udviklingshandicap, der har førtidspension som deres eneste forsørgelse”, siger Anni Sørensen. 

Afslutningsvis konstaterer Levs landsformand, at vi nu har set en række af initiativerne i den handicappolitiske rammeaftale blive til konkrete politiske aftaler. Og de peger alle i den samme retning:  

”Alle hidtidige initiativer fra rammeaftalen har kun handlet om én eneste ting, nemlig at forringe rettigheder for mennesker med handicap og give kommunerne mulighed for at spare penge.  

Det startede med en voldsom udvidelse af mulighederne for at bruge magt og indgreb over for mennesker med handicap. Dernæst kom turen til beskyttelse og retssikkerhed i Socialtilsynet, som blev beskåret med 30% - og forringelser af rettigheder til selv at bestemme, hvor man ønsker at bo. Og nu har man så lavet en kompensationsydelse, som efter alt at dømme både vil føre til lavere kompensation for mange - og til nye dokumentationskrav for familierne.  

Det siger noget om regeringens og støttepartiernes prioritering på handicapområdet. Rammeaftalens mange positive ord om kvalitet, kompensation, solidaritet og ligebehandling har vist sig at være underordnede. KL og regeringens aftaler om besparelser og rettighedsangreb trumfer alt”, siger Anni Sørensen. 

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Følg Lev på Twitter

Få politiske kommentarer samt nyheder om mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende.