Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Skuffende finanslovsudspil uden fokus på handicap

Regeringen fremlagde i går sit udspil til finanslov for 2023. Der lægges op til en mindre ekstra prioritering af ældre og psykiatrien, men handicapområdet forbigås helt. Det er et skammeligt signal om regeringens manglende ambitioner på handicapområdet, mener Levs landsformand

NYHEDSARKIV

Regeringens finanslovsudspil har fået overskriften ”Stramt og ansvarligt”, og på pressemødet karakteriserede finansminister Nikolaj Wammen desuden udspillet som en ’inflationsfinanslov’. Forslaget indeholder ingen prioritering af velfærden for mennesker med udviklingshandicap og andre med handicap. Regeringen har ikke afsat en eneste krone ekstra til handicapområdet.

På velfærdsområdet er det tilsyneladende ældreområdet og psykiatrien, som regeringen mener, skal tilføres ekstra penge i 2023. Men selv på disse områder er der tale om en prioritering i den beskedne ende.

- Regeringen hævder med udspillet, at man vil prioritere psykiatrien. Men beløbet forekommer ret beskedent i forhold til de behov, der tydeligvis er i psykiatrien, siger Levs landsformand Anni Sørensen.

Men psykiatrien er bestemt ikke det eneste velfærdsområde, som lider under en voldsom underfinansiering, understeger Anni Sørensen.

- Med dette finanslovsudspil ignorerer regeringen den vedvarende underfinansiering af handicapområdet generelt. Det er et skammeligt signal. Alle har efterhånden erkendt, at vilkårene for mennesker med handicap bare fortsætter med at blive dårligere og dårligere. Kommunerne får ikke de penge, der er behov for. Det ignorerer regeringen fuldkommen med dette udspil, og jeg ser med gru frem mod næste års økonomiforhandlinger med KL, siger Anni Sørensen.

Kommunerne får ikke de penge, der er behov for. Det ignorerer regeringen fuldkommen med dette udspil, og jeg ser med gru frem mod næste års økonomiforhandlinger med KL

Anni Sørensen, landsformand i Lev

Mindre prioritering på sidste års finanslovsforlig

I sidste års forlig om finansloven blev der afsat målrettede penge til implementeringen af en specialeplan og til retssikkerhedsinitiativer på handicapområdet. Prioriteringen var langt fra tilstrækkelig, men det var trods alt en vigtig markering - en start på genopretningen af området.

- Regeringen lagde en kurs med forståelsespapiret tilbage i 2019. En kurs, hvor man anerkendte, at der var problemer på handicapområdet, der skulle findes løsninger på. Men genopretningen udebliver, bortset fra mindre og meget afgrænsede initiativer som for eksempel i sidste års aftale om socialreserven, siger Anni Sørensen.

Inflationshjælp

Som en del af finanslovsforslaget foreslår regeringen desuden, at der skal afsættes 2 mia. kr. til at hjælpe udvalgte grupper, som er i klemme på grund af den voldsomme inflation. Det er ikke defineret, hvilke grupper der er tale om, men her er Levs landsformand ikke i tvivl om, at mennesker med udviklingshandicap skal prioriteres:

- En lav førtidspension er det eneste forsørgelsesgrundlag for langt de fleste voksne med udviklingshandicap. Mange har i forvejen ekstremt høje udgifter til for eksempel husleje i botilbud etableret som almene boliger – så deres rådighedsbeløb er voldsomt under pres, når prisen på de helt basale fornødenheder stiger så voldsomt som tilfældet er i disse måneder. De har i den grad behov for en hjælpende hånd, siger Anni Sørensen.

Styrkelse af FGU

Finanslovsudspillet indeholder desuden en øget bevilling til den Forberedende GrundUddannelse, FGU på i alt 750 mio. kr. over en fireårig periode. FGU er et relativt nyt uddannelsestilbud for unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse. Målet er, at hjælpe flere unge i gang med en ungdomsuddannelse.

Følg debatten på Facebook

Besøg Levs side på Facebook og følg eller i deltag i debatten om netop dette emne.

Små piger på forglemmigej-dagen engang i 1950'erne.

Støt Lev

Hjælp Lev med at forbedre forholdene for mennesker med udviklingshandicap og deres familier.
Din støtte gør en forskel!