Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ny undersøgelse: Store botilbud for mennesker med handicap klarer sig dårligst

Resultaterne af ny undersøgelse tyder på, at jo større et botilbud er, jo større er risikoen for dårlig kvalitet i indsatsen. Det skyldes bl.a., at kommunerne placerer beboere med forskellige handicap sammen i store botilbud uden at yde den rette individuelle indsats. Lev og #enmillionstemmer mener, at undersøgelsen viser, at der er brug for mere hjem og mindre institution for mennesker med handicap.

PRESSEMEDDELELSE

I Danmark bor der ca. 28.000 mennesker i botilbud (eller såkaldte botilbudslignende tilbud). Der er dog stor forskel på hvilken slags botilbud, man som menneske med handicap bor i - både hvad angår antallet af beboere, de fysiske rammer og kvaliteten af den indsats, der ydes til beboerne.

Den nye undersøgelse viser, at ledere og ansatte på store botilbud generelt oplever en ringere kvalitet i hverdagslivet for beboerne, end medarbejdere og ledere gør i mindre tilbud. I store botilbud er der flere udfordringer med trivsel og en højere forekomst af voldelig og udadreagerende adfærd end i mindre botilbud. I store botilbud har man også en lavere vurdering af arbejdsmiljøet, og man oplever problemer med at rekruttere nye medarbejdere.

Ifølge Anni Sørensen, landsformand i Lev, tegner resultaterne desværre et billede, som det ikke er svært genkende:

”Kommunerne har det seneste årti i stigende grad satset på at opnå ”stordriftsfordele”, hvor man placerer mange sårbare mennesker sammen i store botilbud. Undersøgelsen peger tydeligt på, at de såkaldte stordriftsfordele er højst usikre, og at de kommer med en pris. Der er snarere tale om stordriftsulemper, som rammer beboernes trivsel og livskvalitet hårdt”, siger Anni Sørensen.

Monica Lylloff, medstifter af #enmillionstemmer, ser en tydelig tendens til, at mennesker med de mest komplekse handicap rammes hårdt. Særligt når der er udsigt til yderligere besparelser:

“Beboere i store botilbud lider alt for mange steder under vedvarende besparelser, der fører til mistrivsel, ensomhed og isolation. Meget i denne undersøgelse tyder på, at store institutionslignende botilbud er en selvstændig faktor i den sammenhæng. Beboerne er ofte magtesløse over for de vilkår, de bydes - ikke mindst de omkring 32 pct., som slet ikke har nogle pårørende, eller kun meget lidt kontakt”, siger Monica Lylloff.


 

For pressehenvendelser kontakt: 

Kasper Gram

Kommunikationskonsulent 
Telefon: 9215 6743
E- mail: kg@lev.dk  

Thomas Gruber

Politisk konsulent
Telefon: 5180 1680 
E-mail: tg@lev.dk