Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Fornem fastholdelse i skånejobs

Mennesker med udviklingshandicap på arbejdsmarkedet er kommet for at blive. Det er ikke døgnfluer, der bliver ansat, fordi det ser godt ud for en virksomheds sociale image. Det kan man udlede af den oversigt over ansættelsesforhold, som Matas har lavet vedrørende deres ansættelse af personer med særlige behov.

MAGASINARTIKEL

Af Arne Ditlevsen 

I KLAPjobs ti år er der indgået en lang række aftaler med forskellige virksomheder. Alle aftaler, hvor virksomheden forpligter sig på at indgå et vist antal ansættelser af personer med særlige behov. En af dem er Matas, som kom med i 2013.

Siden da er der sket følgende:

Matas har ansat i alt 72 personer gennem KLAPjob – hvilket svarer til cirka en om måneden. Af dem er 37 stadigt ansat med følgende ancienniteter hos Matas:

- 5 har været ansat i mere end 5,8 år
- 18 har været ansat i mellem 2,9 år og 5,8 år
- 9 har været ansat i mellem 5 måneder og 2,9 år
- 5 har været ansat i under 5 måneder

De ansattes alder er fordelt på denne måde:

- 1 er over 60 år
- 7 er mellem 50 år og 60 år
- 7 er mellem 40 år og 50 år
- 17 er mellem 30 år og 40 år
- 5 er mellem 18 år og 30 år

Det er første gang, at projektleder for KLAPjob, Claus Bergman Hansen, har set så præcise tal for fastholdelsen i KLAPjob. Han siger om tallene fra Matas:

- Tallene er flotte, og jeg må sige, at de gør mig lidt stolt. Tallene er interessante, for de siger noget om, hvor stor fastholdelsen er i skånejobbene – og dermed også, hvor glade og stolte borgerne er for at arbejde der. Tallene er en stærk indikation af, at borgerne er glade for at være i Matas – og ikke bare i starten, men i lang tid.

- Jeg tror også, at tallene er udtryk for, at mange af de beskyttede værksteder i stigende grad er begyndt at løfte den opgave, det er at forberede en del af borgerne her på et liv uden for værkstederne.

Claus Bergman Hansen er af den overbevisning, at tallene fra Matas giver et typisk billede af fastholdelsen af borgerne i skånejobs. Med hans kendskab til de mange virksomheder, som KLAPjob har aftale med, er der i hvert fald ikke noget, der skulle antyde, at Matas er anderledes end de øvrige virksomheder.

Hos Matas vækker tallene også glæde. Kommunikationschef Klaus Fridorf siger:

- Vi er rigtigt glade for, at vi kan være med til at gøre en forskel for en gruppe mennesker, der ikke altid har det nemt socialt og på arbejdsmarkedet. Når de får et ansvar, oplever vi, at de gør en stor forskel ude i butikkerne, hvilket jo også er positivt for både deres kolleger og de lokale kunder.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 5 2019

Læs mere
Læs hele bladet her
Konkurrenter på arbejdet, team i hjemmet
Ambassadørkorps hjælper andre i job
Tillykke fra Christiansborg
KLAPjob - drømmen om et arbejdsmarked for alle
Utopien der blev en realitet

Følg Lev på Facebook

Besøg allerede i dag Levs side på facebook. Klik på "Synes godt om", så er du med og kan følge udviklingen på siden.